Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

SGI hardware problems, solutions, tips, hacks, etc.
Forum rules
Any posts concerning pirated software or offering to buy/sell/trade commercial software are subject to removal.
mopar5150
Posts: 558
Joined: Tue Apr 24, 2012 6:02 pm
Location: Palm Springs, CA
Contact:

Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby mopar5150 » Tue Sep 26, 2017 8:48 pm

Hey Guys,

Over the weekend I was able to do some testing on the different rack graphics systems. I will edit and add items as time permits.
I know recondas will get me for not capturing the UV PROM boot :oops: I forgot but will get it posted.

The question of installing a DM3 in a second compute chassis came up but I don't have one of those cards to test with. If somebody has one let me know and I will give it a try.

No animals were harmed during this test but a V10,a numalink cable and my last glass CRT display gave their lives.

I set up and tried the following..

1) Tezro rack system with V12 connected to another rack unit also with a V12.
2) Tezro rack system with V12 connected to an IR4 G-brick.
3) Onyx4 rack system with the GN2 graphics using ATI cards with IRIX.
4) Onyx4 rack system with the GN2 brick and connected to an IR4 G-brick.
5) Origin350 expansion chassis with a V10 installed with no IP module.

Photo of my test area proving how tolerant my wife is. :D
area_front.jpg



Test 1) Tezro rack system with V12 connected to another rack unit also with a V12.
Once the two serial numbers were set the same the system works fine and sees both V12s. The interesting part was that they are two separate displays and the mouse will travel between them but I was not able to drag anything from one display to the other. I saw this same behavior with the SG2 brick displays on the Onyx4 test.
Also got several "barrier sync warning" messages during PROM boot.

PROM Boot

Code: Select all

001c01-L1>
entering console mode  001c01 CPU0, <CTRL_T> to escape to L1
Starting PROM Boot process
Starting PROM Boot process


IP35 PROM SGI Version 6.210  built 02:33:51 PM Aug 26, 2004


IP35 PROM SGI Version 6.181  built 04:34:43 PM Mar 19, 2004
Testing/Initializing memory ........Testing/Initializing memory ................
.....           DONE
.Copying PROM code to memory ...............            DONE
                DONE
Copying PROM code to memory ...............             DONE
Discovering local IO ......................             Discovering local IO ...
...................             DONE
Discovering NUMAlink connectivity .........             DONE
Found 2 objects (2 hubs, 0 routers) in 7125 usec
Waiting for peers to complete discovery....             DONE
Discovering NUMAlink connectivity .........             DONE
Found 2 objects (2 hubs, 0 routers) in 7125 usec
Waiting for peers to complete discovery....             DONE
Global master is /hw/rack/001/bay/01
DONE
Global master is /hw/rack/001/bay/01
*** Barrier sync warning: local=4315, NIC 0x6280d947=4305 (promrev mismatch?)
*** Barrier sync warning: local=4305, NIC 0x550615d9=4315 (promrev mismatch?)
*** Barrier sync warning: local=4348, NIC 0x6280d947=4338 (promrev mismatch?)
*** Barrier sync warning: local=4338, NIC 0x550615d9=4348 (promrev mismatch?)
*** Barrier sync warning: local=4823, NIC 0x6280d947=4813 (promrev mismatch?)
*** Barrier sync warning: local=4813, NIC 0x550615d9=4823 (promrev mismatch?)
*** Barrier sync warning: local=4928, NIC 0x6280d947=4918 (promrev mismatch?)
*** Barrier sync warning: local=4918, NIC 0x550615d9=4928 (promrev mismatch?)
Intializing any CPUless nodes..............             DONE
*** Barrier sync warning: local=5089, NIC 0x6280d947=5079 (promrev mismatch?)
*** Barrier sync warning: local=5079, NIC 0x550615d9=5089 (promrev mismatch?)
Checking partitioning information .........             DONE
Checking partitioning information .........             DONE
*** Barrier sync warning: local=5300, NIC 0x6280d947=5290 (promrev mismatch?)
*** Barrier sync warning: local=5290, NIC 0x550615d9=5300 (promrev mismatch?)
INFO: console subchannel changed:  001c02 CPU2
Local slave entering slave loop
INFO: console subchannel changed:  001c02 CPU1
Local slave entering slave loop
INFO: console subchannel changed:  001c02 CPU0
Local master entering slave loop
INFO: console subchannel changed:  001c02 CPU3
Local slave entering slave loop
Local slave entering slave loop
Local slave entering slave loop
Local slave entering slave loop
Loading BASEIO prom .......................             DONE

BASEIO PROM Monitor SGI Version 6.181  built 04:34:05 PM Mar 19, 2004 (BE64)
8 CPUs on 2 nodes found.
Automatic update of PROM environment disabled
Graphics diagnostics

Odyssey board #0 found on nasid 0
Running Odyssey xtalk sanity diag...
        Board version 1 - Buzz revision 3B
        On board sdram size: 128 Mb
        Cas latency: CAS 3
        4 banks by sdram module
Running Odyssey Buzz registers diag...
Device passed diagnostics

Odyssey board #1 found on nasid 1
Running Odyssey xtalk sanity diag...
        Board version 1 - Buzz revision 3B
        On board sdram size: 128 Mb
        Cas latency: CAS 3
        4 banks by sdram module
Running Odyssey Buzz registers diag...
Device passed diagnostics

Installing PROM Device drivers ............
On-board (IO9) tigon3 1000BaseT interface
Base I/O Ethernet set to /dev/ethernet/tg0
Installing Graphics Console...
graphics install: searching for pipe 0
Probing IOC4 ATA adapter 2
IOC4 RevId = 83
Detected Vendor id/Product MATSHITA DVD-ROM SR-8177

Walking SCSI Adapter 0, (pci id 3)
1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10- 11- 12- 13- 14- 15- = 0 device(s)


Walking SCSI Adapter 1, (pci id 3)
1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10- 11- 12- 13- 14- 15- = 0 device(s)

Initializing PROM Device drivers ..........
  Initializing Base I/O Ethernet Interface...Failed.  MII Status Register = 0x79
49
Done.
  ---------------Interface Configuration Summary----------------
  ASIC|Revision|MAC Address       : 5701|B5|08:00:69:11:de:c9
  Link Negotiation|Advertisement  : On|<H10 F10 H100 F100 F1000>
  Link|Speed|Duplex|Rx/Tx FlowCtrl: Down|10|Half|Off/Off
  --------------------------------------------------------------
DONE
Automatic update of PROM environment disabled
Installing PROM Device drivers ............
On-board (IO9) tigon3 1000BaseT interface
Base I/O Ethernet set to /dev/ethernet/tg0
Installing Graphics Console...
graphics install: searching for pipe 0
Probing IOC4 ATA adapter 2
IOC4 RevId = 83
Detected Vendor id/Product MATSHITA DVD-ROM SR-8177

Walking SCSI Adapter 0, (pci id 3)
1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10- 11- 12- 13- 14- 15- = 0 device(s)


Walking SCSI Adapter 1, (pci id 3)
1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10- 11- 12- 13- 14- 15- = 0 device(s)

Initializing PROM Device drivers ..........
  Initializing Base I/O Ethernet Interface...Failed.  MII Status Register = 0x79
49
Done.
  ---------------Interface Configuration Summary----------------
  ASIC|Revision|MAC Address       : 5701|B5|08:00:69:11:de:c9
  Link Negotiation|Advertisement  : On|<H10 F10 H100 F100 F1000>
  Link|Speed|Duplex|Rx/Tx FlowCtrl: Down|10|Half|Off/Off
  --------------------------------------------------------------
DONE
INFO: console subchannel changed:  001c02 CPU0

tez_onyx4_display.jpg



Test 2) Tezro rack system with V12 connected to an IR4 G-brick.
System comes up, ignores the V12 and uses the IR4 for console and booted fine with an O350/IR4 disk. O350/V12 disk panicked. It was neat seeing the Tezro splash screen coming out of the IR4 due to the brick serial number.

Tezro/V12/IR4

Code: Select all

Starting PROM Boot process
Starting PROM Boot process


IP35 PROM SGI Version 6.181  built 04:34:43 PM Mar 19, 2004
Testing/Initializing memory ...............             DONE
Copying PROM code to memory ...............             DONE
Discovering local IO ......................             DONE
Discovering NUMAlink connectivity .........
Local hub NUMAlink is down.
*** Local network link down
DONE
Found 1 objects (1 hubs, 0 routers) in 5896 usec
Waiting for peers to complete discovery....             DONE
No other nodes present; becoming global master
Global master is /hw/rack/001/bay/01
Intializing any CPUless nodes..............             DONE
Checking partitioning information .........             DONE
No other nodes present; becoming partition master
Local slave entering slave loop
Local slave entering slave loop
Local slave entering slave loop
Loading BASEIO prom .......................             DONE

BASEIO PROM Monitor SGI Version 6.181  built 04:34:05 PM Mar 19, 2004 (BE64)
4 CPUs on 1 nodes found.
Automatic update of PROM environment disabled
Graphics diagnostics

Installing PROM Device drivers ............
On-board (IO9) tigon3 1000BaseT interface
Base I/O Ethernet set to /dev/ethernet/tg0
Installing Graphics Console...
graphics install: searching for pipe 0
Probing IOC4 ATA adapter 2
IOC4 RevId = 83
Detected Vendor id/Product MATSHITA DVD-ROM SR-8177

Walking SCSI Adapter 0, (pci id 3)
1+ Device Vendor Product: SEAGATE ST3300007LC
2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10- 11- 12- 13- 14- 15- = 1 device(s)


Walking SCSI Adapter 1, (pci id 3)
1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10- 11- 12- 13- 14- 15- = 0 device(s)

Initializing PROM Device drivers ..........
  Initializing Base I/O Ethernet Interface...Failed.  MII Status Register = 0x79
49
Done.
  ---------------Interface Configuration Summary----------------
  ASIC|Revision|MAC Address       : 5701|B5|08:00:69:11:de:c9
  Link Negotiation|Advertisement  : On|<H10 F10 H100 F100 F1000>
  Link|Speed|Duplex|Rx/Tx FlowCtrl: Down|10|Half|Off/Off
  --------------------------------------------------------------
DONE



IRIS console login:

IRIS 1# hinv
4 700 MHZ IP35 Processors
CPU: MIPS R16000 Processor Chip Revision: 2.1
FPU: MIPS R16010 Floating Point Chip Revision: 2.1
Main memory size: 4096 Mbytes
Instruction cache size: 32 Kbytes
Data cache size: 32 Kbytes
Secondary unified instruction/data cache size: 4 Mbytes
Integral SCSI controller 2: Version IDE (ATA/ATAPI) IOC4
  CDROM: unit 0 on SCSI controller 2
Integral SCSI controller 0: Version QL12160, low voltage differential
  Disk drive: unit 1 on SCSI controller 0
Integral SCSI controller 1: Version QL12160, low voltage differential
IOC3/IOC4 serial port: tty3
IOC3/IOC4 serial port: tty4
IOC3/IOC4 serial port: tty5
IOC3/IOC4 serial port: tty6
Graphics board: InfiniteReality4
Integral Gigabit Ethernet: tg0, module 001c01, PCI bus 1 slot 4
Iris Audio Processor: version MAD revision 1, number 1
IOC3/IOC4 external interrupts: 1
IRIS 2#


Test 3) Onyx4 rack system with the GN2 graphics using ATI cards with IRIX.
I was finally able to get this system working. The problem I encountered was that the default vertical sync at power up on the ATI cards was 86Hz(determined with a scope). No monitor I had would display this. I tried breaking off the H&V sync pins on a cable to see if it was SOG, but no luck. By using an Extron display converter I was able to see the PROM screen and install IRIX. Once IRIX starts it is 1280x1024 60Hz. I was only able to get one port on each card to display, but I am not very knowledgeable with the IRIX graphics setup. A side note that even if I set the serial numbers to a "P" the splash screen still comes up Ultimate Vision.
UV_splash.jpg

ati_displays.jpg

ATI_back.jpg


Test 4) Onyx4 rack system with the GN2 brick and connected to an IR4 G-brick.
I connected the IR4 G-brick to the Onyx4 UV system and it booted to the GN2 brick and ignored the IR4. The photo doesn't show some of the numalink cables, but they were there for the test. Those cables were not designed to be taken on and off in a test environment.
area_rear.jpg


Test 5) Origin350 expansion chassis with a V10 installed with no IP module.
This setup didn't work because the chassis thinks it is an expansion chassis missing fan #1 (removed to get the V10 in). I Know that there were cpuless IP modules that may allow this to work, but I don't have one to test with. Interestingly I was not able to set the serial to anything but a "M" serial.
20170925_171510.jpg
Last edited by mopar5150 on Tue Sep 26, 2017 9:36 pm, edited 6 times in total.
If the thing isn't on fire it's a software problem.

:Tezro: :O3x0: :A350:

User avatar
Irinikus
Posts: 377
Joined: Wed Apr 27, 2016 4:25 am
Location: Cape Town, South Africa

Re: Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby Irinikus » Tue Sep 26, 2017 8:58 pm

Thanks for carrying out the test. :D

That's very interesting (being able to drag the mouse pointer between the displays, but not being able to drag anything else between the displays).

It probably has something to do with the cards having separate frame buffers and not scaling in an SLI type mode.
Image...........................Image Image ImageImage Image Image Image Image...Image
Image.............................Image Image Image Image Image Image Image Image......Image
Image... Image ...Image
Image................Image ......Image
Image.........................Image Image....Image

robespierre
Posts: 1578
Joined: Mon Sep 12, 2011 2:28 pm
Location: Boston

Re: Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby robespierre » Tue Sep 26, 2017 9:13 pm

It may be possible to move the windows using Desks Overview instead of dragging directly.
:PI: :O2: :Indigo2IMP: :Indigo2IMP:

mopar5150
Posts: 558
Joined: Tue Apr 24, 2012 6:02 pm
Location: Palm Springs, CA
Contact:

Re: Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby mopar5150 » Tue Sep 26, 2017 9:21 pm

robespierre wrote:It may be possible to move the windows using Desks Overview instead of dragging directly.


When I read this I think "Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic"

My ability to actually use an SGI system is not real strong and I am sure there are several things that can be tried. I will leave this stuff set up for a week in case someone wants a specific test done. Keep in mind you need to be pretty specific with instructions for the software noob here. :D
If the thing isn't on fire it's a software problem.

:Tezro: :O3x0: :A350:

User avatar
mia
Posts: 1055
Joined: Wed Feb 19, 2003 1:54 pm

Re: Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby mia » Tue Sep 26, 2017 9:23 pm

I bet you had to tap in the fridge outlet.
:Onyx2:

mopar5150
Posts: 558
Joined: Tue Apr 24, 2012 6:02 pm
Location: Palm Springs, CA
Contact:

Re: Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby mopar5150 » Tue Sep 26, 2017 9:29 pm

mia wrote:I bet you had to tap in the fridge outlet.


Nope that is about 35 feet of 220v extension cord from my welder. Comes in handy for welding out in the driveway or running the IR4 in the Kitchen. :lol:
If the thing isn't on fire it's a software problem.

:Tezro: :O3x0: :A350:

User avatar
foetz
Moderator
Moderator
Posts: 6593
Joined: Mon Apr 14, 2003 4:34 am
Contact:

Re: Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby foetz » Tue Sep 26, 2017 10:53 pm

now that's a proper kitchen :D

User avatar
jan-jaap
Donor
Donor
Posts: 4939
Joined: Thu Jun 17, 2004 11:35 am
Location: Wijchen, The Netherlands
Contact:

Re: Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby jan-jaap » Wed Sep 27, 2017 12:32 am

mopar5150 wrote:Photo of my test area proving how tolerant my wife is. :D

Must be true love. I rebuilt a Kärcher high pressure washer on the kitchen floor last night, but I'm not taking my chances with SGI gear there :lol:
mopar5150 wrote:Test 1) Tezro rack system with V12 connected to another rack unit also with a V12.
[...]
got several "barrier sync warning" messages during PROM boot.

PROM Boot

Code: Select all

IP35 PROM SGI Version 6.210  built 02:33:51 PM Aug 26, 2004


IP35 PROM SGI Version 6.181  built 04:34:43 PM Mar 19, 2004


That's why. I've seen the same if you mix Onyx2 nodeboards or IO6Gs with different PROM revs in a single system, and it goes away once you flash them all to the same rev.


mopar5150 wrote:Test 2) Tezro rack system with V12 connected to an IR4 G-brick.
System comes up, ignores the V12 and uses the IR4 for console and booted fine with an O350/IR4 disk. O350/V12 disk panicked. It was neat seeing the Tezro splash screen coming out of the IR4 due to the brick serial number.

Nice one :)
:PI: :Indigo: :Indigo: :Indy: :Indy: :Indy: :Indigo2: :Indigo2: :Indigo2IMP: :Octane: :Octane2: :O2: :O2+: Image :Fuel: :Tezro: :4D70G: :Skywriter: :PWRSeries: :Crimson: :ChallengeL: :Onyx: :O200: :Onyx2: :O3x02L:
To accentuate the special identity of the IRIS 4D/70, Silicon Graphics' designers selected a new color palette. The machine's coating blends dark grey, raspberry and beige colors into a pleasing harmony. (IRIS 4D/70 Superworkstation Technical Report)

jwhat
Posts: 317
Joined: Sat Aug 09, 2003 6:25 pm
Location: Australia

Re: Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby jwhat » Wed Sep 27, 2017 3:21 pm

Hi Mopar5150,

great to see this testing.

It’s just like old Dr Dave days (for those nekochaners who remember).

Love the fact that you had IR4 laying about and put it into test, also love the industrial Rack trolley wheels...

I remember lusting after IR4 as ultimate SGI revival target.
Who knows, when one turns up on eBay (in Australia) I may just give it a go.
Mind you I worry about power consumption and load on domestic power circuits, I would not want to kill home electrical system :-)

In fullness of time I will get DM3 test off and running...

Does anyone out there have cpu-less mpx or pci module ?

Really interesting results.

Cheers,

jwhat.
jwhat - ask questions, provide answers

User avatar
vishnu
Donor
Donor
Posts: 3189
Joined: Sun Mar 18, 2007 3:25 pm
Location: Minneapolis, Minnesota USA

Re: Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby vishnu » Sat Sep 30, 2017 2:45 pm

Amazing pix John, really something! Wow... :shock:
Project:
Temporarily lost at sea...
Plan:
World domination! Or something...

:Tezro: :Octane2:

Shiunbird
Donor
Donor
Posts: 417
Joined: Fri May 06, 2016 1:43 pm
Location: Czech Republic

Re: Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby Shiunbird » Tue Oct 03, 2017 8:14 am

Do you want to adopt me? That sounds like a perfect weekend.

foetz wrote:now that's a proper kitchen :D

If he would have a way to channel the heat, he could bake his lunch in the meantime and be energy efficient. =)
ImageImage

User avatar
xiri
Donor
Donor
Posts: 55
Joined: Wed Dec 12, 2012 2:40 am
Location: Norway

Re: Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby xiri » Wed Nov 01, 2017 4:31 am

Hi John,

Test 5) Origin350 expansion chassis with a V10 installed with no IP module.
This setup didn't work because the chassis thinks it is an expansion chassis missing fan #1 (removed to get the V10 in). I Know that there were cpuless IP modules that may allow this to work, but I don't have one to test with. Interestingly I was not able to set the serial to anything but a "M" serial.

Did you try to connect the O350 expansion module (that holds the V10) with the O350 base module through XIO ?
A numalink connection will never work since it requires an ip53/ip59 in both bricks.
A O350 expansion module lacking the ip53/ip59 is exactly what SGI sold as pci-x module and those modules need to be connected through XIO
in order to add the 4 pci-x ports to the entire system.
I have an ATI-based Onyx4 gfx-module which has no cpu-board installed; it is connected to an O350 base module through XIO and
works perfectly.
:Indigo: :Indigo2: :Indigo2IMP: :Indy: :O2: :O2+: :Octane: :Octane2: :Fuel: :O3x04R: :A3503L: :PrismDT: :Tezro:

jwhat
Posts: 317
Joined: Sat Aug 09, 2003 6:25 pm
Location: Australia

Re: Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby jwhat » Fri Nov 03, 2017 4:14 am

Hi Xiri,

I took up some of this testing in Australia (as a few of John’s boxes made their way here).

The problem I kept coming up with CPU-less config was fan over-revving (with V12 or DM3) and L1 shutting down machine (with XIO connection).

Note sure why as G2 setup has simillar setup and works ok. There are a lot of ways you could do this, but have not managed to test them all.

Was wanting to try:
1. CPU-less without IO9 / no PCI cards / with V12/DM3
2. CPU-less with IO9 / with/without PCI / with V12/DM3

Problem is that I need another chassis unit to allow testing to be done easily.

Cheers from Australia.

jwhat.
Last edited by jwhat on Thu Nov 23, 2017 11:57 am, edited 2 times in total.
jwhat - ask questions, provide answers

mopar5150
Posts: 558
Joined: Tue Apr 24, 2012 6:02 pm
Location: Palm Springs, CA
Contact:

Re: Rack Tezro/ Onyx4 V12 and UV/ IR4 Test.

Unread postby mopar5150 » Fri Nov 03, 2017 8:57 am

xiri wrote:Hi John,

Test 5) Origin350 expansion chassis with a V10 installed with no IP module.
This setup didn't work because the chassis thinks it is an expansion chassis missing fan #1 (removed to get the V10 in). I Know that there were cpuless IP modules that may allow this to work, but I don't have one to test with. Interestingly I was not able to set the serial to anything but a "M" serial.

Did you try to connect the O350 expansion module (that holds the V10) with the O350 base module through XIO ?
A numalink connection will never work since it requires an ip53/ip59 in both bricks.
A O350 expansion module lacking the ip53/ip59 is exactly what SGI sold as pci-x module and those modules need to be connected through XIO
in order to add the 4 pci-x ports to the entire system.
I have an ATI-based Onyx4 gfx-module which has no cpu-board installed; it is connected to an O350 base module through XIO and
works perfectly.


Yes,
I attempted to use a V10 in a chassis with and without an IO9 board and using XIO with no luck. Both ways still triggered fan warnings. Like you, using the ATI cards with the AGP riser worked fine in the same chassis. I believe that the CPUless node is required by the prom for Vpro to be supported.
If the thing isn't on fire it's a software problem.

:Tezro: :O3x0: :A350:


Return to “SGI: Hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest