Alphastation 500 don't post

HP/DEC/Compaq workstations/servers and operating systems (HP-UX, Tru64, OpenVMS, NonStop, etc.)
Forum rules
Any posts concerning pirated software or offering to buy/sell/trade commercial software are subject to removal.
User avatar
jammaster
Posts: 106
Joined: Fri Nov 06, 2015 9:47 am
Location: France / Lyon
Contact:

Alphastation 500 don't post

Unread postby jammaster » Tue Feb 28, 2017 8:35 am

Hello!
The workstation only post the low level bios (vga bios on black screen), but no srm or arc console ...
I have try to swap the 2 flash eeproms with working one but nothing.
Is there a jumper for NVRAM factory setting like the alphastation 255's jumperblock (JP1 and JP2)?
dead mobo?

thk.
.......... :Onyx2: ............................... :Indigo2IMP: ..................................... :Indigo2: ........................... :Indigo: .............
IR2E 6GB 4x400Mhz .... MAXImp/4MB 512MB 195Mhz .... Extreme 384MB 250Mhz....Elan 64MB R3K ....
............. :Indy: ................................. :Octane2: .................
XS24 256MB 150 Mhz R5K .... V12 2GB 2x600Mhz ....

Intergraph TDZ2000 GL2 4110GT 1GB 2x600Mhz ... HP Visualize X-Class FX10 4GB 2x1000Mhz ... IBM 5160 V20, 8087 30Mb ... IBM 5162 10Mhz, 287XL, 6Mb, ST-4096 ... APPLE PowerMAC 9600/300 ... APPLE Quadra 840AV ... APPLE PowerMAC G5 Quad ... DEC AlphaStation 255/300 PS40 ... DEC AlphaStation 500/333 PS51 ... IBM RS/6000 PowerStation 7012-320 + GT3i ... SUN SparcStation 20 256MB AG10-E 2xSM81 ... SUN Ultra 80 4x450Mhz ... Amiga 2000HD, ECS 2MB ... Intergraph InterPro 225 ... DEC AlphaServer 4100 4x533Mhz 2MB ... SUN V880 ... DEC Multia 233Mhz

User avatar
johnnym
Donor
Donor
Posts: 176
Joined: Sun Sep 04, 2016 9:53 pm

Re: Alphastation 500 don't post

Unread postby johnnym » Tue Feb 28, 2017 10:02 am

jammaster wrote:Hello!
The workstation only post the low level bios (vga bios on black screen), but no srm or arc console ...
I have try to swap the 2 flash eeproms with working one but nothing.
Is there a jumper for NVRAM factory setting like the alphastation 255's jumperblock (JP1 and JP2)?
dead mobo?

You could try to use a firmware update disk. This could give you output to the serial console port. I have done this on an AXPpci33 to get it going - IIRC after a similar issue than what you describe - vga bios message on black screen. I needed to set the SROM select jumpers (from the AXPpci33 OEM manual page 40 (labelled 2-22)) to "Boot from fail-safe floppy loader", insert the firmware update disk and cycle power. Afterwards the machine gave me console output after an endless 48 seconds and allowed to update the firmware.

I assume the AlphaStation 500 could have a similar functionality and you could update the firmware to the original (no real change to your current config, albeit it might work again afterwards) or the latest firmware depending on what you desire.

EDIT:
The AlphaStation 500 manual also has SROM selection jumpers (see page 120 (labelled C-12)). I assume "Floppy loader" is the relevant configuration.

EDIT2:
It could be that I also had to remove the graphics card before using the fail-safe floppy loader to make sure console output goes to the serial console (also make sure that no keyboard is attached!). If it doesn't print anything with the graphics card installed you could retry without it.

Cheers
johnnym
Last edited by johnnym on Tue Feb 28, 2017 10:16 am, edited 1 time in total.
:Indy: :O2: :Octane: :Octane2: :O200: = :O200: - :O200: = :O200: (O200 cluster w/2 GIGAchannel cabinets)
[ ( hp ) ] 712/80 c3000 (dead) :hpserv: (J5600) c3700 c3750 c8000 rp2470 :rx2600: (rx2620) rx4640
| d | i | g | i | t | a | l | AXPpci33 AlphaStation 200 AlphaStation 255 PWS 500au AlphaServer DS20E AlphaServer DS25
C O B A L T Qube 2 Qube 3 RaQ RaQ 2 RaQ 4r RaQ XTR

User avatar
jammaster
Posts: 106
Joined: Fri Nov 06, 2015 9:47 am
Location: France / Lyon
Contact:

Re: Alphastation 500 don't post

Unread postby jammaster » Tue Feb 28, 2017 10:14 am

thank a LOT
.......... :Onyx2: ............................... :Indigo2IMP: ..................................... :Indigo2: ........................... :Indigo: .............
IR2E 6GB 4x400Mhz .... MAXImp/4MB 512MB 195Mhz .... Extreme 384MB 250Mhz....Elan 64MB R3K ....
............. :Indy: ................................. :Octane2: .................
XS24 256MB 150 Mhz R5K .... V12 2GB 2x600Mhz ....

Intergraph TDZ2000 GL2 4110GT 1GB 2x600Mhz ... HP Visualize X-Class FX10 4GB 2x1000Mhz ... IBM 5160 V20, 8087 30Mb ... IBM 5162 10Mhz, 287XL, 6Mb, ST-4096 ... APPLE PowerMAC 9600/300 ... APPLE Quadra 840AV ... APPLE PowerMAC G5 Quad ... DEC AlphaStation 255/300 PS40 ... DEC AlphaStation 500/333 PS51 ... IBM RS/6000 PowerStation 7012-320 + GT3i ... SUN SparcStation 20 256MB AG10-E 2xSM81 ... SUN Ultra 80 4x450Mhz ... Amiga 2000HD, ECS 2MB ... Intergraph InterPro 225 ... DEC AlphaServer 4100 4x533Mhz 2MB ... SUN V880 ... DEC Multia 233Mhz

User avatar
johnnym
Donor
Donor
Posts: 176
Joined: Sun Sep 04, 2016 9:53 pm

Re: Alphastation 500 don't post

Unread postby johnnym » Tue Mar 07, 2017 3:30 am

jammaster wrote:thank a LOT

Just to be sure and to make this thread useful for others, too:

Did the proposed solution solve your original problem?
:Indy: :O2: :Octane: :Octane2: :O200: = :O200: - :O200: = :O200: (O200 cluster w/2 GIGAchannel cabinets)
[ ( hp ) ] 712/80 c3000 (dead) :hpserv: (J5600) c3700 c3750 c8000 rp2470 :rx2600: (rx2620) rx4640
| d | i | g | i | t | a | l | AXPpci33 AlphaStation 200 AlphaStation 255 PWS 500au AlphaServer DS20E AlphaServer DS25
C O B A L T Qube 2 Qube 3 RaQ RaQ 2 RaQ 4r RaQ XTR

User avatar
jammaster
Posts: 106
Joined: Fri Nov 06, 2015 9:47 am
Location: France / Lyon
Contact:

Re: Alphastation 500 don't post

Unread postby jammaster » Fri Apr 21, 2017 10:51 pm

I haven't try yet...
.......... :Onyx2: ............................... :Indigo2IMP: ..................................... :Indigo2: ........................... :Indigo: .............
IR2E 6GB 4x400Mhz .... MAXImp/4MB 512MB 195Mhz .... Extreme 384MB 250Mhz....Elan 64MB R3K ....
............. :Indy: ................................. :Octane2: .................
XS24 256MB 150 Mhz R5K .... V12 2GB 2x600Mhz ....

Intergraph TDZ2000 GL2 4110GT 1GB 2x600Mhz ... HP Visualize X-Class FX10 4GB 2x1000Mhz ... IBM 5160 V20, 8087 30Mb ... IBM 5162 10Mhz, 287XL, 6Mb, ST-4096 ... APPLE PowerMAC 9600/300 ... APPLE Quadra 840AV ... APPLE PowerMAC G5 Quad ... DEC AlphaStation 255/300 PS40 ... DEC AlphaStation 500/333 PS51 ... IBM RS/6000 PowerStation 7012-320 + GT3i ... SUN SparcStation 20 256MB AG10-E 2xSM81 ... SUN Ultra 80 4x450Mhz ... Amiga 2000HD, ECS 2MB ... Intergraph InterPro 225 ... DEC AlphaServer 4100 4x533Mhz 2MB ... SUN V880 ... DEC Multia 233Mhz


Return to “HP/DEC/Compaq”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests