Nekochan Net

Official Chat Channel: #nekochan // irc.nekochan.net
It is currently Wed Apr 23, 2014 5:55 am

All times are UTC - 8 hours


Forum rules


Any posts concerning pirated software or offering to buy/sell/trade commercial software are subject to removal.



Post new topic Reply to topic  [ 32 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Author Message
Unread postPosted: Wed Feb 15, 2012 11:54 am 
Offline

Joined: Tue May 17, 2005 11:52 am
Posts: 72
Location: Delft, the Netherlands
@Geoman,

No I don't own the Aptiva anymore. It fell down some stairs during transport and was damaged beyond repair. I salvaged the CPU, memory, cache, and other parts, but the frame itself was warped. So to the scrapyard it went. Too bad, since I got the computer for free when I purchased two Compaq Ipaq computers from somebody in the city where I live. The guy worked for Cisco, and he had a pretty impressive network installation at home. Enough hardware for a small business. Anyway, he sold me the two Ipaq's (60 Euros total) and then threw in the Aptiva and a Pentium 75 computer in for free. I wanted to use the Aptiva for a mod, but soon gave up that idea since the case was so different.

I still have the COAST cache chip. (256 Kb, asynchronous). If you can put it to use in your Aptiva, I'll be happy to send it to you. Don't know whether it will fit your particular board thigh, IBM made an alarming number of different versions.

_________________
SGI machines: Image and Image


Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Wed Feb 15, 2012 12:54 pm 
Offline
User avatar

Joined: Thu May 26, 2005 2:37 am
Posts: 610
Location: Munich, Germany
That's a pity :'( to lose this nice machine

Yes, these boards are very picky concerning the caches...

(E-Mail sent ;-)

_________________
:Octane: :Octane2: 2xR12000 400MHz, 4GB RAM, V12
SGI - the legend will never die!!


Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Fri Feb 24, 2012 6:22 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu May 26, 2005 2:37 am
Posts: 610
Location: Munich, Germany
There it is:
Attachment:
DSC00397.JPG
DSC00397.JPG [ 1.92 MiB | Viewed 437 times ]

Thanks to Twix I now have got a perfectly working cache module inside the Aptiva:
Attachment:
IMG_0143.JPG
IMG_0143.JPG [ 2.35 MiB | Viewed 437 times ]


:D :D :D :D :D

_________________
:Octane: :Octane2: 2xR12000 400MHz, 4GB RAM, V12
SGI - the legend will never die!!


Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Fri Feb 24, 2012 6:45 am 
Offline
User avatar

Joined: Wed Mar 02, 2011 1:37 am
Posts: 408
Location: London - UK
That looks really neat and clean! :D

_________________
Image _Betty Blue_
R12000A 400 Mhz; 1 Gb RAM; 72 Gb 15K HDD; IRIX 6.5.29
CrystalEyes; Dial Box; O2Cam "ZEYE"; external Toshiba SD-M1711 DVD-ROM; Octane speakers;
Lock bar; SGI microphone.
Mods: PSU Noctua fan; internal Toshiba SD-M1401 DVD-ROM; Adaptec AIC-7880P SCSI card.

_REKIEM_I7_
Seasonic X 1250W PSU / Intel I7 2600k 4 x 5,00 Ghz / 2 x Gainward 2Gb GTX 560Ti Phantom 2 / 32 Gb DDR3 / Intel x25-M 160 Gb SSD and 10 extra Tb
_Lazarus_
2 x Intel Xeon MP Gallatin 3,00 Ghz with 4 MB cache / Zotac 512Mb GT430 / 12 Gb DDR266 ECC / 4 x Maxtor Atlas 146GB 10K V U320


Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Fri Feb 24, 2012 8:30 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu May 26, 2005 2:37 am
Posts: 610
Location: Munich, Germany
The riser-board makes the difference :)
The Aptiva is well designed, indeed :)

Btw. Alliance still produces the cache-chips:
http://www.alliancememory.com/products/fastasync1.htm

_________________
:Octane: :Octane2: 2xR12000 400MHz, 4GB RAM, V12
SGI - the legend will never die!!


Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Sat Feb 25, 2012 10:06 am 
Offline

Joined: Tue May 17, 2005 11:52 am
Posts: 72
Location: Delft, the Netherlands
The riser board ... Leave it out or unpowered and the Aptiva doesn't boot. What does that remind you of?

_________________
SGI machines: Image and Image


Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Sat Feb 25, 2012 1:10 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri Oct 09, 2009 1:44 am
Posts: 226
Location: Orgerus (France)
Nice cat.

_________________
:Indigo:R4000 :Indigo2:R4400 :Indigo2IMP:R4400 :Indigo2:R8000 :Indigo2IMP:R10000 :Indy:R4000PC :Indy:R4000SC :Indy:R4600 :Indy:R5000SC :O2:R5000 :O2:RM7000 :Octane:2xR10000 :Octane:R12000 :O200:2xR12000 :O200: - :O200:2x2xR10000 :Fuel:R16000 :A350:
among more than 150 machines : Apollo, Data General, Digital, HP, IBM, MIPS before SGI, Motorola, NeXT, SGI, Solbourne, Sun...


Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Sat Feb 25, 2012 3:54 pm 
Offline
User avatar

Joined: Thu May 26, 2005 2:37 am
Posts: 610
Location: Munich, Germany
@twix: I dont now... well actually this particular aptiva runs w/o riser board perfectly - I flashed it to the newest bios version and this is the cause... ??

@miod: thanks! ^^

_________________
:Octane: :Octane2: 2xR12000 400MHz, 4GB RAM, V12
SGI - the legend will never die!!


Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Sat Feb 25, 2012 4:07 pm 
Offline
User avatar

Joined: Wed Mar 02, 2011 1:37 am
Posts: 408
Location: London - UK
You never know with things like that... my O2 was not supposed to boot without the PCI riser and it has no problems if you remove it. I found it the other day, when I was upgrading the CPU :).

_________________
Image _Betty Blue_
R12000A 400 Mhz; 1 Gb RAM; 72 Gb 15K HDD; IRIX 6.5.29
CrystalEyes; Dial Box; O2Cam "ZEYE"; external Toshiba SD-M1711 DVD-ROM; Octane speakers;
Lock bar; SGI microphone.
Mods: PSU Noctua fan; internal Toshiba SD-M1401 DVD-ROM; Adaptec AIC-7880P SCSI card.

_REKIEM_I7_
Seasonic X 1250W PSU / Intel I7 2600k 4 x 5,00 Ghz / 2 x Gainward 2Gb GTX 560Ti Phantom 2 / 32 Gb DDR3 / Intel x25-M 160 Gb SSD and 10 extra Tb
_Lazarus_
2 x Intel Xeon MP Gallatin 3,00 Ghz with 4 MB cache / Zotac 512Mb GT430 / 12 Gb DDR266 ECC / 4 x Maxtor Atlas 146GB 10K V U320


Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Sat Feb 25, 2012 4:57 pm 
Offline
User avatar

Joined: Thu May 26, 2005 2:37 am
Posts: 610
Location: Munich, Germany
C-E: ah you reminded me of what twix meant with his hint:

Yes, an O2 needs the riser board to boot - at least they say so. I never tried to power it on without one...

_________________
:Octane: :Octane2: 2xR12000 400MHz, 4GB RAM, V12
SGI - the legend will never die!!


Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Sat Feb 25, 2012 6:28 pm 
Offline
User avatar

Joined: Wed Mar 02, 2011 1:37 am
Posts: 408
Location: London - UK
Mine works perfectly fine, but I did not try to connect it to internet before putting the riser back :D

_________________
Image _Betty Blue_
R12000A 400 Mhz; 1 Gb RAM; 72 Gb 15K HDD; IRIX 6.5.29
CrystalEyes; Dial Box; O2Cam "ZEYE"; external Toshiba SD-M1711 DVD-ROM; Octane speakers;
Lock bar; SGI microphone.
Mods: PSU Noctua fan; internal Toshiba SD-M1401 DVD-ROM; Adaptec AIC-7880P SCSI card.

_REKIEM_I7_
Seasonic X 1250W PSU / Intel I7 2600k 4 x 5,00 Ghz / 2 x Gainward 2Gb GTX 560Ti Phantom 2 / 32 Gb DDR3 / Intel x25-M 160 Gb SSD and 10 extra Tb
_Lazarus_
2 x Intel Xeon MP Gallatin 3,00 Ghz with 4 MB cache / Zotac 512Mb GT430 / 12 Gb DDR266 ECC / 4 x Maxtor Atlas 146GB 10K V U320


Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Tue Dec 04, 2012 3:29 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu May 26, 2005 2:37 am
Posts: 610
Location: Munich, Germany
So I upgraded the Aptiva some months ago with a Kingston Petium 233MHz MMX - module and a new harddrive. Great for all MS-DOS apps. Runs even GLQuake in 1280x1024 under Windows NT smoothly.


Attachments:
File comment: Kingston Turbochip 233MMX - with own voltage regulator (and a Raytheon-chip!?)
IMG_0186.JPG
IMG_0186.JPG [ 2.1 MiB | Viewed 322 times ]
IMG_0201.JPG
IMG_0201.JPG [ 1.81 MiB | Viewed 322 times ]
IMG_0199.JPG
IMG_0199.JPG [ 3.5 MiB | Viewed 322 times ]
IMG_0195.JPG
IMG_0195.JPG [ 2.04 MiB | Viewed 322 times ]

_________________
:Octane: :Octane2: 2xR12000 400MHz, 4GB RAM, V12
SGI - the legend will never die!!
Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Sun Dec 09, 2012 11:55 am 
Offline

Joined: Tue May 17, 2005 11:52 am
Posts: 72
Location: Delft, the Netherlands
Cool! What's next? SSD drives?

_________________
SGI machines: Image and Image


Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Sun Dec 09, 2012 2:25 pm 
Offline
User avatar

Joined: Wed May 07, 2008 6:47 pm
Posts: 317
Location: Seattle, WA
hamei wrote:
Seems to me the mainboard was the same as the PC server 325, which could run OS/390 with an addin board ? Kjaer probably knows ....


PCI P/390 works with PC Server 325, yes. But you have to run OS/2.

_________________
:OnyxR: :IRIS3130: :IRIS2400: :Onyx: :ChallengeL: :4D220VGX: :Indigo: :Octane: :Cube: :Indigo2IMP: :Indigo2: :Indy:


Top
 Profile  
 
Unread postPosted: Mon Dec 10, 2012 12:11 pm 
Offline
User avatar

Joined: Thu May 26, 2005 2:37 am
Posts: 610
Location: Munich, Germany
twix wrote:
Cool! What's next? SSD drives?


I actually thought about that, but then I got myself for the Aptiva a new old stock Maxtor 2B020H1 (replaces the used-up 540MB Maxtor with FRU-number) from eBay. Silent and fast.

The very last thing one could do is to get another one of this precious cache modules and 128MB EDO RAM...

_________________
:Octane: :Octane2: 2xR12000 400MHz, 4GB RAM, V12
SGI - the legend will never die!!


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 32 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group