O2 locks up on install (SOLVED)

SGI hardware problems, solutions, tips, hacks, etc.
Forum rules
Any posts concerning pirated software or offering to buy/sell/trade commercial software are subject to removal.
User avatar
compuman86
Posts: 120
Joined: Sat Dec 08, 2007 2:05 pm
Location: algonquin, il

O2 locks up on install (SOLVED)

Unread postby compuman86 » Mon Jun 22, 2009 10:04 pm

hello,
so heres the story: I just got an O2, which had linux loaded on it. I wanted to change to irix, so I set about formatting the hard drive. so i did the normal format, using the sashARCS and stand/fx.ARCS commands to bring up the formatter, formatted completely. now, Ive tried irix 6.5.1 and 6.5.15, each time, ill load the CD, it will "install installation tools", then when the bar gets to 100%, the screen goes black and goes into energy saver mode, and the power button and such fail to respond, requiring me to unplug it. my printenv seems clean, what else could it be?
Last edited by compuman86 on Sun Feb 28, 2010 8:05 pm, edited 1 time in total.
My SGI systems (in order received) :Indy: Deaconblues :Indigo: Badsneakers :Indigo2: Greenearrings :Indigo2IMP: Kidcharlemagne :Octane: Haitiandivorce :O2: Aja :320: :1600SW: MidnightCruiser
(looking for) :Fuel: Pretzellogic :Tezro: Blackfriday

strandedinnz
Posts: 258
Joined: Fri Feb 08, 2008 1:11 pm
Location: Auckland, New Zealand

Re: O2 locks up on install

Unread postby strandedinnz » Thu Jun 25, 2009 3:45 pm

Did you zero out the disk as well ?

Maybe there is some left over Linux fluff in the areas where IRIX boots from ?
:Fuel:

User avatar
dexter1
Moderator
Moderator
Posts: 2738
Joined: Thu Feb 20, 2003 6:57 am
Location: Zoetermeer, The Netherlands

Re: O2 locks up on install

Unread postby dexter1 » Fri Jun 26, 2009 2:36 am

First try an 'resetenv' in the PROM. This will set the PROM environment to its default values, so you are certain there is no Linux cruft left there.
:Crimson: :PI: :Indigo: :O2: :Indy: :Indigo2: :Indigo2IMP:

User avatar
josehill
Moderator
Moderator
Posts: 3305
Joined: Mon Jun 06, 2005 9:53 pm
Location: New England, USA
Contact:

Re: O2 locks up on install

Unread postby josehill » Fri Jun 26, 2009 10:05 am

Yep, first try Dexter's nvram resetenv advice, as it is very quick and easy to do, and it will either work or not, no harm done if it doesn't. After doing that, run hinv in the prom, and make sure that the boot variables match the actual hardware in the machine, i.e. that the disk IDs match the location of the boot disk listed in nvram.

If resetting the nvram environment variables doesn't work, then double check the disk partitioning and volume header information. For example, you'll want to have sgilabel and the appropriate version of sash in the volume header.

If they are missing, you can load them from a boot cd using dvhtool. If all else fails, follow strandedinnz's advice to "zero out" the disk by repartitioning, adding sash to the volume header, and then creating a new filesystem on the disk. See http://www.futuretech.blinkenlights.nl/6.5inst.html or search for info at http://techpubs.sgi.com.

User avatar
compuman86
Posts: 120
Joined: Sat Dec 08, 2007 2:05 pm
Location: algonquin, il

Re: O2 locks up on install

Unread postby compuman86 » Sun Aug 02, 2009 9:27 am

ok, well that didnt work. each time i try to reinstall, the bar goes up to 100, the mouse freezes, then the screen goes black and the monitor goes out. im gonna try removing the sound/video inpu card and see if that is the failure
My SGI systems (in order received) :Indy: Deaconblues :Indigo: Badsneakers :Indigo2: Greenearrings :Indigo2IMP: Kidcharlemagne :Octane: Haitiandivorce :O2: Aja :320: :1600SW: MidnightCruiser
(looking for) :Fuel: Pretzellogic :Tezro: Blackfriday

User avatar
compuman86
Posts: 120
Joined: Sat Dec 08, 2007 2:05 pm
Location: algonquin, il

Re: O2 locks up on install

Unread postby compuman86 » Sat Aug 08, 2009 12:57 pm

found it, something in the motherboard that I don't know, it didn't work when i swapped ram so its not the ram, but once I swapped the motherboard it worked.
My SGI systems (in order received) :Indy: Deaconblues :Indigo: Badsneakers :Indigo2: Greenearrings :Indigo2IMP: Kidcharlemagne :Octane: Haitiandivorce :O2: Aja :320: :1600SW: MidnightCruiser
(looking for) :Fuel: Pretzellogic :Tezro: Blackfriday

User avatar
compuman86
Posts: 120
Joined: Sat Dec 08, 2007 2:05 pm
Location: algonquin, il

Re: O2 locks up on install (SOLVED)

Unread postby compuman86 » Sun Feb 28, 2010 8:03 pm

well, finally solved. I spent the better half of the day swapping parts between two O2 boards, with trial, error, and success. my problem and solution go as follows:
1. the board in o2 x was a 1997 board with what I found to be a 300mhz "2000 sgi" processor
2.the board in o2 y was a 1997 board and 200mhz "1997 cube-bug" processor
both had 4.14 PROM versions

so I switched processor y into board x, installed 6.5, upgraded overlay to 6.5.22, which upgraded the PROM to 4.18. upon swapping the x processor back into the x board, it all works!

so as it seems, PROM version seems to dictate what processor version works in what board...
My SGI systems (in order received) :Indy: Deaconblues :Indigo: Badsneakers :Indigo2: Greenearrings :Indigo2IMP: Kidcharlemagne :Octane: Haitiandivorce :O2: Aja :320: :1600SW: MidnightCruiser
(looking for) :Fuel: Pretzellogic :Tezro: Blackfriday

User avatar
josehill
Moderator
Moderator
Posts: 3305
Joined: Mon Jun 06, 2005 9:53 pm
Location: New England, USA
Contact:

Re: O2 locks up on install (SOLVED)

Unread postby josehill » Sun Feb 28, 2010 11:14 pm

Interesting. Thanks for the followup.

User avatar
PymbleSoftware
Posts: 1891
Joined: Tue Jul 15, 2008 5:48 pm
Location: P.O. Box 529, Gordon, Sydney, NSW 2072, Australia.
Contact:

Re: O2 locks up on install (SOLVED)

Unread postby PymbleSoftware » Mon Mar 01, 2010 12:10 am

compuman86 wrote:well, finally solved. I spent the better half of the day swapping parts between two O2 boards, with trial, error, and success. my problem and solution go as follows:
1. the board in o2 x was a 1997 board with what I found to be a 300mhz "2000 sgi" processor
2.the board in o2 y was a 1997 board and 200mhz "1997 cube-bug" processor
both had 4.14 PROM versions

so I switched processor y into board x, installed 6.5, upgraded overlay to 6.5.22, which upgraded the PROM to 4.18. upon swapping the x processor back into the x board, it all works!

so as it seems, PROM version seems to dictate what processor version works in what board...


Might be wiki material ...? In the O2 topic maybe..?
死の神はりんごだけ食べる

開いた括弧は必ず閉じる -- あるプログラマー

:Tezro: :Tezro: :Onyx2R: :Onyx2RE: :Onyx2: :O3x04R: :O3x0: :O200: :Octane: :Octane2: :O2: :O2: :Indigo2IMP: :PI: :PI: :1600SW: :1600SW: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy:
:hpserv: J5600, 2 x Mac, 3 x SUN, Alpha DS20E, Alpha 800 5/550, 3 x RS/6000, Amiga 4000 VideoToaster, Amiga4000 -030, 733MHz Sam440 AmigaOS 4.1 update 1.

HP C7000 BladeSever with 16 Blades 96Gb to 144Gb RAM per blade
HP C3000 Blade Server with 8 Blades 48Gb to 144Gb RAM per blade

Sold: :Indy: :Indy: :Indy: :Indigo: Tandem Himalaya S-Series Nonstop S72000 ServerNet.

Twitter @PymbleSoftware
Current Apps (iOS) -> https://itunes.apple.com/au/artist/pymb ... d553990081
(Android) https://play.google.com/store/apps/deve ... +Ltd&hl=en
(Onyx2) Cortex ---> http://www.facebook.com/pages/Cortex-th ... 11?sk=info
(0300s) Minnie ---> http://www.facebook.com/pages/Minnie-th ... 02?sk=info
Github ---> https://github.com/pymblesoftware

User avatar
josehill
Moderator
Moderator
Posts: 3305
Joined: Mon Jun 06, 2005 9:53 pm
Location: New England, USA
Contact:

Re: O2 locks up on install (SOLVED)

Unread postby josehill » Mon Mar 01, 2010 8:45 am

PymbleSoftware wrote:Might be wiki material ...? In the O2 topic maybe..?

I'm pretty sure this is the reason why SGI emphasized the importance of updating IRIX to 6.5.4 or higher before doing certain CPU upgrades, and you're right, it probably should work it's way into the wiki somehow.

compuman86 - can you tell us if the 300 MHz cpu is an R10k?

User avatar
compuman86
Posts: 120
Joined: Sat Dec 08, 2007 2:05 pm
Location: algonquin, il

Re: O2 locks up on install (SOLVED)

Unread postby compuman86 » Mon Mar 01, 2010 9:23 am

no, the processor is an r5200. I agree on the wiki, it took me some time of reading random threads on here regarding the o2 to figure out.
My SGI systems (in order received) :Indy: Deaconblues :Indigo: Badsneakers :Indigo2: Greenearrings :Indigo2IMP: Kidcharlemagne :Octane: Haitiandivorce :O2: Aja :320: :1600SW: MidnightCruiser
(looking for) :Fuel: Pretzellogic :Tezro: Blackfriday

plener
Posts: 55
Joined: Tue Mar 30, 2010 2:24 pm

Re: O2 locks up on install (SOLVED)--icons

Unread postby plener » Tue Mar 30, 2010 5:02 pm

where are those kool sgi icons and how do you use them?

tia
peter

User avatar
PymbleSoftware
Posts: 1891
Joined: Tue Jul 15, 2008 5:48 pm
Location: P.O. Box 529, Gordon, Sydney, NSW 2072, Australia.
Contact:

Re: O2 locks up on install (SOLVED)--icons

Unread postby PymbleSoftware » Tue Mar 30, 2010 5:18 pm

I updated the wiki. I just cut and pasted the above and reworded it slightly.
If you don't like how I have written it, change it.

plener wrote:where are those kool sgi icons and how do you use them?

tia
peter



@peter
pm sent with a link to the "signature line icons" topic in the nekochan net forum.
死の神はりんごだけ食べる

開いた括弧は必ず閉じる -- あるプログラマー

:Tezro: :Tezro: :Onyx2R: :Onyx2RE: :Onyx2: :O3x04R: :O3x0: :O200: :Octane: :Octane2: :O2: :O2: :Indigo2IMP: :PI: :PI: :1600SW: :1600SW: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy:
:hpserv: J5600, 2 x Mac, 3 x SUN, Alpha DS20E, Alpha 800 5/550, 3 x RS/6000, Amiga 4000 VideoToaster, Amiga4000 -030, 733MHz Sam440 AmigaOS 4.1 update 1.

HP C7000 BladeSever with 16 Blades 96Gb to 144Gb RAM per blade
HP C3000 Blade Server with 8 Blades 48Gb to 144Gb RAM per blade

Sold: :Indy: :Indy: :Indy: :Indigo: Tandem Himalaya S-Series Nonstop S72000 ServerNet.

Twitter @PymbleSoftware
Current Apps (iOS) -> https://itunes.apple.com/au/artist/pymb ... d553990081
(Android) https://play.google.com/store/apps/deve ... +Ltd&hl=en
(Onyx2) Cortex ---> http://www.facebook.com/pages/Cortex-th ... 11?sk=info
(0300s) Minnie ---> http://www.facebook.com/pages/Minnie-th ... 02?sk=info
Github ---> https://github.com/pymblesoftware


Return to “SGI: Hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests