Custom Backgrounds

Open discussion on or around SGI; software/hardware related posts should go in the appropriate subforum.
Forum rules
Any posts concerning pirated software or offering to buy/sell/trade commercial software are subject to removal.
Charlie
Posts: 6
Joined: Wed Feb 05, 2003 1:49 pm

Custom Backgrounds

Unread postby Charlie » Thu Feb 06, 2003 8:53 am

Hi there,

Can anybody help me out?

I'm trying to set up some custom backgrounds but somethings not right.

I've made the changes to /var/X11/xdm/Xservers, converted some files to .xpm and added some entries to .backgrounds.
The entries appear in the toolchest menu but they do not display correctly, they just appear as wierd fuzzy black&white images.

Any ideas?

User avatar
Shtoink
Posts: 839
Joined: Mon Jan 27, 2003 1:46 am
Location: Port Orchard, WA

Unread postby Shtoink » Thu Feb 06, 2003 9:01 am

Maybe you have them in the wrong aspect ratio...

If it is one large image, then you should have it at 1024x786 or 1280x1024. If it's a tilable image then it should be something like a 3:1 size ratio.

Someone correct if I am wrong.

Charlie
Posts: 6
Joined: Wed Feb 05, 2003 1:49 pm

Unread postby Charlie » Thu Feb 06, 2003 9:23 am

arrr.... :twisted:

still no luck :cry:

User avatar
nekonoko
Site Admin
Site Admin
Posts: 8145
Joined: Thu Jan 23, 2003 1:31 am
Location: Pleasanton, California
Contact:

Unread postby nekonoko » Thu Feb 06, 2003 9:47 am

Are the files 8-bit XPM? What did you use to create them?

XV works well for creating XPM: http://freeware.sgi.com/fw-5.3/fw_xv/fw_xv.tardist

If you'd like to try using standard JPEG, you can install xli: http://freeware.sgi.com/Dist/fw_xli-1.16-sgipl1.tardist

Your backgrounds entry would then be similar to the following:

Code: Select all

background "Anime3"
command "-execute /usr/freeware/bin/xli -onroot -fork /usr/people/neko/backgrounds/anime3.jpg"
default "-execute /usr/freeware/bin/xli -onroot -fork /usr/people/neko/backgrounds/anime3.jpg"
exeok "/usr/freeware/bin/xli"
readok "/usr/people/neko/backgrounds/anime3.jpg"
Twitter: @neko_no_ko
IRIX Release 4.0.5 IP12 Version 06151813 System V
Copyright 1987-1992 Silicon Graphics, Inc.
All Rights Reserved.

Charlie
Posts: 6
Joined: Wed Feb 05, 2003 1:49 pm

Unread postby Charlie » Thu Feb 06, 2003 10:18 am

Thanks for the info, its all sorted now.

I downloaded xli and did it that works fine now.

BTW, I've had XV installed for ages but never used it before, its a cool little tool.

User avatar
nekonoko
Site Admin
Site Admin
Posts: 8145
Joined: Thu Jan 23, 2003 1:31 am
Location: Pleasanton, California
Contact:

Unread postby nekonoko » Thu Feb 06, 2003 10:24 am

Great! :)

XV is indeed very handy for image conversions. It's also nice and fast.

Anyway, the only downside to using xli is that Desktop Overview can't grab the background (preview), but if you've set up keys for desktop switching that's not a big loss.
Twitter: @neko_no_ko
IRIX Release 4.0.5 IP12 Version 06151813 System V
Copyright 1987-1992 Silicon Graphics, Inc.
All Rights Reserved.

User avatar
Shtoink
Posts: 839
Joined: Mon Jan 27, 2003 1:46 am
Location: Port Orchard, WA

Unread postby Shtoink » Thu Feb 06, 2003 12:51 pm

Duh! :roll:
I can't believe I forgot about that part... I used GIMP and sized the image to the correct size and then exported it as an XPM.

User avatar
Shtoink
Posts: 839
Joined: Mon Jan 27, 2003 1:46 am
Location: Port Orchard, WA

Unread postby Shtoink » Mon Feb 10, 2003 11:10 pm

I also noticed that the 1280x1024 backgrounds made logging in take about 45~60 seconds longer. I might mess with a few smaller images that I can tile with and see how that turns out.

orionpi
Posts: 110
Joined: Thu Jan 30, 2003 12:58 am
Location: Seattle
Contact:

Unread postby orionpi » Sat Feb 22, 2003 7:19 pm

Shtoink wrote:I also noticed that the 1280x1024 backgrounds made logging in take about 45~60 seconds longer. I might mess with a few smaller images that I can tile with and see how that turns out.

You don't want to know what it does to the Indy R4600PC :twisted: You will have to let me know how many hours the PI takes to login.

User avatar
Shtoink
Posts: 839
Joined: Mon Jan 27, 2003 1:46 am
Location: Port Orchard, WA

Unread postby Shtoink » Sat Feb 22, 2003 9:13 pm

orionpi wrote:You don't want to know what it does to the Indy R4600PC :twisted: You will have to let me know how many hours the PI takes to login.


/me shudders at that thought... :shock:


Return to “SGI: Discussion”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests