Page 1 of 1

My Fuel now has a power supply and Dallas chip, but no graphics yet. Can I connect to it over serial?

Posted: Thu Apr 20, 2017 4:53 pm
by Dodoid
I can't see anything on the L1 port or the #1 Serial port on the back, but maybe it doesn't output anything without graphics. The light on the front is red for a few seconds when turned on, then goes to blinking white. I'm obviously planning to get graphics, but should I be able to communicate with it now?

Re: My Fuel now has a power supply and Dallas chip, but no graphics yet. Can I connect to it over serial?

Posted: Fri Apr 21, 2017 2:36 am
by Trippynet
I would expect to see *something* on the L1 port on the motherboard, although I do vaguely remember reading that Fuels don't like booting without graphics (could be wrong here). Are you using the correct serial settings for it? And are you sure it's specifically a null-modem cable that you are using?

Re: My Fuel now has a power supply and Dallas chip, but no graphics yet. Can I connect to it over serial?

Posted: Fri Apr 21, 2017 2:50 am
by jan-jaap
I think so too. You get something on the L1. Some complaints about lack of I2C communications (with graphics board, I assume).

But it wont boot.

Re: My Fuel now has a power supply and Dallas chip, but no graphics yet. Can I connect to it over serial?

Posted: Fri Apr 21, 2017 5:51 am
by Dodoid
It's very possible something is messed up with my serial setup. Cable which might be null modem + DB9 jack with header pins + USB serial with individual wires to connect is likely to have a problem somewhere, I might try Telix on an older laptop.

Re: My Fuel now has a power supply and Dallas chip, but no graphics yet. Can I connect to it over serial?

Posted: Fri Apr 21, 2017 5:54 am
by jan-jaap
Where a simple 3-wire cable works for a serial console, you should really use a cable with hardware handshaking for the L1 connection (or anything at 38400 and faster). And configure your console program to use it.

Re: My Fuel now has a power supply and Dallas chip, but no graphics yet. Can I connect to it over serial?

Posted: Fri Apr 21, 2017 6:17 am
by Dodoid
Does the L1 operate at 38400? I was using 9600.

Re: My Fuel now has a power supply and Dallas chip, but no graphics yet. Can I connect to it over serial?

Posted: Fri Apr 21, 2017 6:40 am
by Trippynet
Yep, 38400 on the Fuel, 9600 won't work.

Re: My Fuel now has a power supply and Dallas chip, but no graphics yet. Can I connect to it over serial?

Posted: Fri Apr 21, 2017 7:13 am
by Dodoid
Trippynet wrote:Yep, 38400 on the Fuel, 9600 won't work.


That's probably the issue then. I won't be able to try it until Sunday, but I bet that's it.

Re: My Fuel now has a power supply and Dallas chip, but no graphics yet. Can I connect to it over serial?

Posted: Fri Apr 21, 2017 10:06 pm
by hardwire
Looks like a graphics card is required for Fuel to work:

hamei wrote:
ClarusWorks wrote:Even if the main CPU won't power on, will the L1 come up without a graphics card?

That, I can't say. For some reason I wanted to try it headless. Fuel was running fine, I took out the graphics card, it was dead as a doornail. Put the graphics card back in, started right up.

I also had a V12 that went bad. Had the same behaviour.

So I'm about 99% sure they won't run without a graphics card.

viewtopic.php?f=3&t=16729947#p7382767

Re: My Fuel now has a power supply and Dallas chip, but no graphics yet. Can I connect to it over serial?

Posted: Sun Apr 23, 2017 4:20 pm
by Dodoid
2017-04-23 18.45.20.jpg

2017-04-23 18.46.12.jpg

Didn't have a DB9 F-F adapter, made my own. Yes, the CTS wires are held together with a hemostat, and yes, I did have to individually go through all the wires on that old chopped up DB-25 cable to find which colors go to the laptop. The laptop is running Telix for DOS from a Windows 95 boot floppy my dad made for BBS use back when that was a thing. Hey, breadboard does mean making a null modem is easy.

Re: My Fuel now has a power supply and Dallas chip, but no graphics yet. Can I connect to it over serial?

Posted: Sun Apr 23, 2017 10:37 pm
by Elf
Ouch! I used to hack up serial cables in a similar way, years ago.

I would recommend getting a bunch of DB9 and DB25 F/M to RJ-45 shell adapters and a pair of DB-9 and DB-25 serial break out boxes. Convert everything back and forth from standard DEC (a.k.a. Cisco) pattern modular jack serial connections. It's a bit of an upfront cost, but everything becomes so much easier afterwards.

Re: My Fuel now has a power supply and Dallas chip, but no graphics yet. Can I connect to it over serial?

Posted: Mon Apr 24, 2017 12:53 am
by jan-jaap
Elf wrote:I would recommend getting a bunch of DB9 and DB25 F/M to RJ-45 shell adapters and a pair of DB-9 and DB-25 serial break out boxes. Convert everything back and forth from standard DEC (a.k.a. Cisco) pattern modular jack serial connections. It's a bit of an upfront cost, but everything becomes so much easier afterwards.

I have a similar system, I'm using a Cyclades ACS48 console server so I standardized on that RJ45 pinout.

Just one thing: I have a whole lot of different adapters, for Cisco, Brocade, PC, SGI 4D to name a few, and the label stickers tend to fall off the adapters so you end up having to guess what they are and that was just what I was trying to leave behind.

Re: My Fuel now has a power supply and Dallas chip, but no graphics yet. Can I connect to it over serial?

Posted: Wed Apr 26, 2017 9:32 am
by kubatyszko
Glad my ATX adapter is working for you :)

Fuel's are picky about graphics, if you manage to get into PROM - set console=d might help from it complaining about no video.