problems on octane random shut downs

SGI hardware problems, solutions, tips, hacks, etc.
Forum rules
Any posts concerning pirated software or offering to buy/sell/trade commercial software are subject to removal.
soviet
Posts: 22
Joined: Sun Apr 09, 2006 12:28 pm

problems on octane random shut downs

Unread postby soviet » Mon Aug 13, 2012 8:37 am

Hello i have a octane 1, and having random power downs problems, and also some times i can't power it up i have to move the octane around or lift it 5 cm drop it and then push the power button and the system start ok.
Sometimes i can work for hours whit no problems, but at random the system start the shut down procedure and display a XIO error on the console before shut down.

How can i fix this ?.

:)

User avatar
ClassicHasClass
Donor
Donor
Posts: 2095
Joined: Wed Jul 25, 2012 7:12 pm
Location: Sunny So Cal
Contact:

Re: problems on octane random shut downs

Unread postby ClassicHasClass » Mon Aug 13, 2012 10:08 am

If moving it around or bouncing it seems to fix it, sounds like "something" is "loose."
smit happens.

:Fuel: bigred, 900MHz R16K, 4GB RAM, V12 DCD, 6.5.30
:Indy: indy, 150MHz R4400SC, 256MB RAM, XL24, 6.5.10
:Indigo2IMP: purplehaze, 175MHz R10000, Solid IMPACT
probably posted from Image bruce, Quad 2.5GHz PowerPC 970MP, 16GB RAM, Mac OS X 10.4.11
plus IBM POWER6 p520 * Apple Network Server 500 * RDI PrecisionBook * BeBox * Solbourne S3000 * Commodore 128 * many more...

soviet
Posts: 22
Joined: Sun Apr 09, 2006 12:28 pm

Re: problems on octane random shut downs

Unread postby soviet » Mon Aug 13, 2012 11:35 am

i Think the same but seems to not by something loose in the machine i removed the psu and the xio cards and repluged them to no avail

SAQ
Posts: 5871
Joined: Wed Jul 19, 2006 8:37 am
Location: Renton, WA

Re: problems on octane random shut downs

Unread postby SAQ » Tue Aug 14, 2012 9:22 pm

If it isn't something loose then the next suspect is probably the frontplane board (FP1) - the power button does show up as an XIO widget, and a failure somewhere there would definitely start a shutdown.

The main circuitry on the FP1 is the XBOW ASIC, but the board still might be worth checking it out because it does sound like something mechanical, and it might be the switch or a trace.
"Brakes??? What Brakes???"

"I am O SH-- the Great and Powerful"

:Indigo: :Octane: :Indigo2: :Indigo2IMP: :Indy: :PI: :O3x0: :ChallengeL: :O2000R: (single-CM)

soviet
Posts: 22
Joined: Sun Apr 09, 2006 12:28 pm

Re: problems on octane random shut downs

Unread postby soviet » Sat Apr 30, 2016 6:29 am

OK i know it take a little time but was able to fix this issue, one big coil inside the power supply have both pins to the board cold soldered it was completely loose re solder it and know the poweroff issues diapered.

User avatar
vishnu
Donor
Donor
Posts: 3183
Joined: Sun Mar 18, 2007 3:25 pm
Location: Minneapolis, Minnesota USA

Re: problems on octane random shut downs

Unread postby vishnu » Sun May 01, 2016 5:50 pm

soviet wrote:OK i know it take a little time but was able to fix this issue, one big coil inside the power supply have both pins to the board cold soldered it was completely loose re solder it and know the poweroff issues diapered.

That's some fine debugging to track something like that down, nice going... :mrgreen:
Project:
Temporarily lost at sea...
Plan:
World domination! Or something...

:Tezro: :Octane2:

soviet
Posts: 22
Joined: Sun Apr 09, 2006 12:28 pm

Re: problems on octane random shut downs

Unread postby soviet » Sat Oct 14, 2017 10:45 am

Yes now i managed to damage the scsi bus i believe, removed the tape drive without powering off the computer and now the os get stuck when booting, i can boot fine from the installer cd but the installation never finish :'( get stuck at the same point the os boot.

User avatar
vishnu
Donor
Donor
Posts: 3183
Joined: Sun Mar 18, 2007 3:25 pm
Location: Minneapolis, Minnesota USA

Re: problems on octane random shut downs

Unread postby vishnu » Sat Oct 14, 2017 11:01 pm

soviet wrote:Yes now i managed to damage the scsi bus i believe, removed the tape drive without powering off the computer and now the os get stuck when booting, i can boot fine from the installer cd but the installation never finish :'( get stuck at the same point the os boot.

And that's with the tape drive put back in, right? Because if it's still out the problem could be a bus termination failure...
Project:
Temporarily lost at sea...
Plan:
World domination! Or something...

:Tezro: :Octane2:

robespierre
Posts: 1573
Joined: Mon Sep 12, 2011 2:28 pm
Location: Boston

Re: problems on octane random shut downs

Unread postby robespierre » Sun Oct 15, 2017 12:25 am

soviet wrote:Yes now i managed to damage the scsi bus i believe, removed the tape drive without powering off the computer and now the os get stuck when booting, i can boot fine from the installer cd but the installation never finish :'( get stuck at the same point the os boot.


I don't think you damaged the bus controller. SCA2 connectors are designed to connect and disconnect safely in powered enclosures (hot plug ability). I would look elsewhere.
:PI: :O2: :Indigo2IMP: :Indigo2IMP:

soviet
Posts: 22
Joined: Sun Apr 09, 2006 12:28 pm

Re: problems on octane random shut downs

Unread postby soviet » Mon Oct 16, 2017 11:04 am

When i removed the dat drive the system got frozen the next time at boot the computer started to boot and got stuck every time half way at startup.
Then i tried several hard drives, and external cdrom different termination but im unable to get to the second half of the installation sequence.
The installer get stalled when i start the install environment, not sure what to try next.


Return to “SGI: Hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests