Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

IBM workstations/servers/mainframes and operating systems (AIX, OS/2, etc.)
Forum rules
Any posts concerning pirated software or offering to buy/sell/trade commercial software are subject to removal.
User avatar
ClassicHasClass
Donor
Donor
Posts: 2108
Joined: Wed Jul 25, 2012 7:12 pm
Location: Sunny So Cal
Contact:

Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby ClassicHasClass » Sat Jul 11, 2015 11:14 am

So my new-2-me Power Series 800 laptop, running AIX 4.1.5, does not have any devices.pcmcia.* drivers, explaining why the PCMCIA slots are apparently non-functional.

I don't have IBM 4.1 media -- I only have the perverse AIX 4.1.x media for the Apple Network Server, and there are no PCMCIA device drivers on them anyway that SMIT could find. Does someone have an ISO of a 4.1.5 (or even 4.1.4) CD handy (this is legal: if you have the hardware, you have an implicit AIX license)? Failing that, can someone with an 820 or an 850 copy off the contents of /usr/lpp/devices.pcmcia* ? I'll fashion some serial copy to get it over to it.

Thanks!
smit happens.

:Fuel: bigred, 900MHz R16K, 4GB RAM, V12 DCD, 6.5.30
:Indy: indy, 150MHz R4400SC, 256MB RAM, XL24, 6.5.10
:Indigo2IMP: purplehaze, 175MHz R10000, Solid IMPACT
probably posted from Image bruce, Quad 2.5GHz PowerPC 970MP, 16GB RAM, Mac OS X 10.4.11
plus IBM POWER6 p520 * Apple Network Server 500 * RDI PrecisionBook * BeBox * Solbourne S3000 * Commodore 128 * many more...

User avatar
uunix
Donor
Donor
Posts: 1808
Joined: Sun Mar 27, 2011 12:48 pm
Location: Stourbridge / England / UK

Re: Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby uunix » Sat Jul 11, 2015 11:45 am

Think I have the media in the loft. Will pop up and have a look. Only have 7 media down here.
-----------------------------------------------------------------------
Hey Ho! Pip & Dandy!
:Octane2: :O2: :Indigo: :Indy:
-----------------------------------------------------------------------

User avatar
ClassicHasClass
Donor
Donor
Posts: 2108
Joined: Wed Jul 25, 2012 7:12 pm
Location: Sunny So Cal
Contact:

Re: Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby ClassicHasClass » Sat Jul 11, 2015 8:16 pm

That would be great! I have AIX 6 and 7 media, but only ANS 4.x media.
smit happens.

:Fuel: bigred, 900MHz R16K, 4GB RAM, V12 DCD, 6.5.30
:Indy: indy, 150MHz R4400SC, 256MB RAM, XL24, 6.5.10
:Indigo2IMP: purplehaze, 175MHz R10000, Solid IMPACT
probably posted from Image bruce, Quad 2.5GHz PowerPC 970MP, 16GB RAM, Mac OS X 10.4.11
plus IBM POWER6 p520 * Apple Network Server 500 * RDI PrecisionBook * BeBox * Solbourne S3000 * Commodore 128 * many more...

User avatar
uunix
Donor
Donor
Posts: 1808
Joined: Sun Mar 27, 2011 12:48 pm
Location: Stourbridge / England / UK

Re: Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby uunix » Sun Jul 12, 2015 6:58 am

I have v4.3.
Any good?
-----------------------------------------------------------------------
Hey Ho! Pip & Dandy!
:Octane2: :O2: :Indigo: :Indy:
-----------------------------------------------------------------------

User avatar
ClassicHasClass
Donor
Donor
Posts: 2108
Joined: Wed Jul 25, 2012 7:12 pm
Location: Sunny So Cal
Contact:

Re: Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby ClassicHasClass » Sun Jul 12, 2015 8:08 am

Rats. No, they can't run 4.3 (not without hacks, anyway). Thanks though.

Repeating the call. I know there are a few 8x0 users around here (pentium?).
smit happens.

:Fuel: bigred, 900MHz R16K, 4GB RAM, V12 DCD, 6.5.30
:Indy: indy, 150MHz R4400SC, 256MB RAM, XL24, 6.5.10
:Indigo2IMP: purplehaze, 175MHz R10000, Solid IMPACT
probably posted from Image bruce, Quad 2.5GHz PowerPC 970MP, 16GB RAM, Mac OS X 10.4.11
plus IBM POWER6 p520 * Apple Network Server 500 * RDI PrecisionBook * BeBox * Solbourne S3000 * Commodore 128 * many more...

User avatar
ClassicHasClass
Donor
Donor
Posts: 2108
Joined: Wed Jul 25, 2012 7:12 pm
Location: Sunny So Cal
Contact:

Re: Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby ClassicHasClass » Wed Jul 15, 2015 1:19 pm

Anybody?
smit happens.

:Fuel: bigred, 900MHz R16K, 4GB RAM, V12 DCD, 6.5.30
:Indy: indy, 150MHz R4400SC, 256MB RAM, XL24, 6.5.10
:Indigo2IMP: purplehaze, 175MHz R10000, Solid IMPACT
probably posted from Image bruce, Quad 2.5GHz PowerPC 970MP, 16GB RAM, Mac OS X 10.4.11
plus IBM POWER6 p520 * Apple Network Server 500 * RDI PrecisionBook * BeBox * Solbourne S3000 * Commodore 128 * many more...

User avatar
kokoboi
Donor
Donor
Posts: 186
Joined: Fri Sep 08, 2006 4:44 pm
Location: Bulgaria

Re: Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby kokoboi » Fri Jul 17, 2015 10:17 am

I have these files from AIX 4.1.4r4 for Motorola:
devices.pcmcia.serial
devices.pcmcia.tokenring
devices.pcmcia.a4001d00
devices.pcmcia.a4001e00
devices.pcmcia.ethernet
devices.pcmcia.a4000200
devices.isa.pcmcia

Let me know if they could do the job.
"Look on wife/girlfriends/parents face when you drag all this stuff(IRIS CRIMSON, ONYX, ONYX2, ORIGIN 2000 ,etc.) home.... Priceless! ;)"
:Tezro: :O3x02L: :Indy: :Indigo2IMP: :O2: :O2: :Octane: Motorla Series 900(MVME197LE) , Atari TT030, Motorola Powerstack

User avatar
jan-jaap
Donor
Donor
Posts: 4938
Joined: Thu Jun 17, 2004 11:35 am
Location: Wijchen, The Netherlands
Contact:

Re: Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby jan-jaap » Fri Jul 17, 2015 1:47 pm

kokoboi wrote:I have these files from AIX 4.1.4r4 for Motorola:

Which reminds me, there's one of these systems for sale, in NL:
http://www.marktplaats.nl/a/computers-e ... erver.html

Same guy has other esoteric UNIX hardware for sale, like an Intergraph clipper
:PI: :Indigo: :Indigo: :Indy: :Indy: :Indy: :Indigo2: :Indigo2: :Indigo2IMP: :Octane: :Octane2: :O2: :O2+: Image :Fuel: :Tezro: :4D70G: :Skywriter: :PWRSeries: :Crimson: :ChallengeL: :Onyx: :O200: :Onyx2: :O3x02L:
To accentuate the special identity of the IRIS 4D/70, Silicon Graphics' designers selected a new color palette. The machine's coating blends dark grey, raspberry and beige colors into a pleasing harmony. (IRIS 4D/70 Superworkstation Technical Report)

User avatar
kokoboi
Donor
Donor
Posts: 186
Joined: Fri Sep 08, 2006 4:44 pm
Location: Bulgaria

Re: Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby kokoboi » Fri Jul 17, 2015 2:50 pm

jan-jaap wrote:
kokoboi wrote:I have these files from AIX 4.1.4r4 for Motorola:

Which reminds me, there's one of these systems for sale, in NL:
http://www.marktplaats.nl/a/computers-e ... erver.html

Same guy has other esoteric UNIX hardware for sale, like an Intergraph clipper

This stack madness has to stop :)
"Look on wife/girlfriends/parents face when you drag all this stuff(IRIS CRIMSON, ONYX, ONYX2, ORIGIN 2000 ,etc.) home.... Priceless! ;)"
:Tezro: :O3x02L: :Indy: :Indigo2IMP: :O2: :O2: :Octane: Motorla Series 900(MVME197LE) , Atari TT030, Motorola Powerstack

User avatar
ClassicHasClass
Donor
Donor
Posts: 2108
Joined: Wed Jul 25, 2012 7:12 pm
Location: Sunny So Cal
Contact:

Re: Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby ClassicHasClass » Fri Jul 17, 2015 7:02 pm

kokoboi wrote:I have these files from AIX 4.1.4r4 for Motorola:
devices.pcmcia.serial
devices.pcmcia.tokenring
devices.pcmcia.a4001d00
devices.pcmcia.a4001e00
devices.pcmcia.ethernet
devices.pcmcia.a4000200
devices.isa.pcmcia

Let me know if they could do the job.


Yes! I think those will be fine. Let me know the best way I can get them from you (PM if necessary). Thank you very much!
smit happens.

:Fuel: bigred, 900MHz R16K, 4GB RAM, V12 DCD, 6.5.30
:Indy: indy, 150MHz R4400SC, 256MB RAM, XL24, 6.5.10
:Indigo2IMP: purplehaze, 175MHz R10000, Solid IMPACT
probably posted from Image bruce, Quad 2.5GHz PowerPC 970MP, 16GB RAM, Mac OS X 10.4.11
plus IBM POWER6 p520 * Apple Network Server 500 * RDI PrecisionBook * BeBox * Solbourne S3000 * Commodore 128 * many more...

User avatar
ClassicHasClass
Donor
Donor
Posts: 2108
Joined: Wed Jul 25, 2012 7:12 pm
Location: Sunny So Cal
Contact:

Re: Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby ClassicHasClass » Sun Jul 19, 2015 1:39 pm

kokoboi sent me his files and unfortunately it looks like they're specific to the Motorola after all -- I was able to get the basic PCMCIA adapter up, but his devices.pcmcia.ethernet has a prerequisite for devices.isa.ethernet, and when he sent me that, that wanted a prereq of devices.mca.XXXX. Since I know these guys attach ISA to their internal PCI bus, I'm quite sure that won't work.

So it's back to square one. I know others here have these machines! Any assistance appreciated, since this is a doorstop at the moment.
smit happens.

:Fuel: bigred, 900MHz R16K, 4GB RAM, V12 DCD, 6.5.30
:Indy: indy, 150MHz R4400SC, 256MB RAM, XL24, 6.5.10
:Indigo2IMP: purplehaze, 175MHz R10000, Solid IMPACT
probably posted from Image bruce, Quad 2.5GHz PowerPC 970MP, 16GB RAM, Mac OS X 10.4.11
plus IBM POWER6 p520 * Apple Network Server 500 * RDI PrecisionBook * BeBox * Solbourne S3000 * Commodore 128 * many more...

User avatar
ClassicHasClass
Donor
Donor
Posts: 2108
Joined: Wed Jul 25, 2012 7:12 pm
Location: Sunny So Cal
Contact:

Re: Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby ClassicHasClass » Sat Jul 25, 2015 10:06 am

With kokoboi's help I was able to update all the OS components, but that seems to have broken X (it now gives the infamous 'no aixgsc in ksh' error) despite the display still being detected and useable by the LFT, and the PCMCIA slots still don't work.

So let this be a precautionary tale for anyone who gets an ThinkPad 800: this damn thing is cantankerous and you probably shouldn't update *anything*.

The display is detected as a TP850, btw. Wonder if that's the problem.
smit happens.

:Fuel: bigred, 900MHz R16K, 4GB RAM, V12 DCD, 6.5.30
:Indy: indy, 150MHz R4400SC, 256MB RAM, XL24, 6.5.10
:Indigo2IMP: purplehaze, 175MHz R10000, Solid IMPACT
probably posted from Image bruce, Quad 2.5GHz PowerPC 970MP, 16GB RAM, Mac OS X 10.4.11
plus IBM POWER6 p520 * Apple Network Server 500 * RDI PrecisionBook * BeBox * Solbourne S3000 * Commodore 128 * many more...

calvin
Posts: 55
Joined: Tue Jun 10, 2014 9:44 am
Location: /dev/wd0b
Contact:

Re: Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby calvin » Sun Jul 26, 2015 7:52 pm

The clear answer is NT. You have IE 3 and Visual C++ 2.x - what else do you want?
No SGIs here.

User avatar
ClassicHasClass
Donor
Donor
Posts: 2108
Joined: Wed Jul 25, 2012 7:12 pm
Location: Sunny So Cal
Contact:

Re: Need devices.pcmcia.* for AIX 4.1

Unread postby ClassicHasClass » Sun Jul 26, 2015 8:34 pm

what else do you want?


I want smit!

We are back in business. Turns out r.stricklin also has an 800, and he was able to get me the patches for 4.1.5. The Type 6020 is apparently just different enough that the usual wsg0 and PCMCIA smitpaks don't work. Now I have CDE and Ethernet. The display is still a 'ThinkPad 850' but the configuration module is different for this earlier video chip.

And many thanks to kokoboi for all his helpfulness with stuff from his own systems!
smit happens.

:Fuel: bigred, 900MHz R16K, 4GB RAM, V12 DCD, 6.5.30
:Indy: indy, 150MHz R4400SC, 256MB RAM, XL24, 6.5.10
:Indigo2IMP: purplehaze, 175MHz R10000, Solid IMPACT
probably posted from Image bruce, Quad 2.5GHz PowerPC 970MP, 16GB RAM, Mac OS X 10.4.11
plus IBM POWER6 p520 * Apple Network Server 500 * RDI PrecisionBook * BeBox * Solbourne S3000 * Commodore 128 * many more...


Return to “IBM”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest