Wings available for Irix precompiled

3D/2D CGI and the tools used in their creation (Maya, Photoshop, Blender, GIMP, etc.).
Forum rules
Any posts concerning pirated software or offering to buy/sell/trade commercial software are subject to removal.
User avatar
SGISTEVE
Posts: 227
Joined: Mon May 05, 2008 5:23 pm
Location: Remote Rocky Mountains, Colorado
Contact:

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby SGISTEVE » Tue Jun 03, 2008 3:36 pm

Request for a new function to wings. Please add support for the 3D glasses if possible.

Thanks

sgiSteve
When in doubt, go higher. Real time realistic interactive graphics.

WANTED Cray CX-1 cheap

User avatar
SGISTEVE
Posts: 227
Joined: Mon May 05, 2008 5:23 pm
Location: Remote Rocky Mountains, Colorado
Contact:

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby SGISTEVE » Tue Jun 03, 2008 6:15 pm

Wings worked great running on a Octane2 with V12 and dual 600 Mhz + 8 Gigs + run over eithernet.

sgiSteve
When in doubt, go higher. Real time realistic interactive graphics.

WANTED Cray CX-1 cheap

figgles
Posts: 83
Joined: Sun Feb 04, 2007 1:48 pm

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby figgles » Fri Jun 27, 2008 2:05 pm

So I just compiled Wings3D for MIPS3...

I know someone was interested in its performance on older machines such as R4x00 Indigo2s with IMPACT graphics...so here is my report.

Wings3D 0.99.02
OTP R12B-2
SDL 1.2.13

The test machine is a teal Indigo2 with a R4400 @ 250MHz/2MB L2, 384MB of RAM, and ExtremeGraphics.

Unfortunately, Wings3D performance is terrible with this configuration. Adding a single, 4 polygon pyramid and rotating the camera causes the CPU usage to skyrocket to 100% and the frame draw extremely slowly (interactive FPS, but close to 5-10). I can almost guarantee that this is due to the way the menus/icons are being drawn: textures. As you all probably know, ExtremeGraphics doesn't do texturing in hardware.

I use Maya 5.0 on the same machine, and from playing with multiple thousand polygon models, I can say easily that Maya's performance far, far exceeds Wings3D, and I don't mean that in the way that a professional program written by a company owned by SGI at the time should perform better on SGI hardware versus a generic open source one. Wings3D is written in Erlang and interpreted, yes, but I've found that to be far less of a performance stumbling block even on low end (compared to Octane/Fuel) configs like R10000 @ 195MHz. It is the lack of texturing hardware makes this pretty much unusable unfortunately. Maya uses X11 and overlay planes to do its GUI, and as such, doesn't suffer the performance penalties I'm seeing here.

So, in short, if you want Wing3D on an Indigo, you're pretty much out of luck for getting anything usable. If you are looking for Wings3D on an Indigo2, you will probably want High/MaxIMPACT graphics. The menus on Wings3D aren't what I would consider "texture intensive", so 1MB is actually just fine, though I'm sure that if you are doing texturing in Wings3D, you'll want the full 4MB.

I have tested Wings3D on a purple Indigo2 (R10000@195MHz, 1GB RAM, MaxIMPACT/1TRAM) works great. I have a secondary SolidIMPACT in that machine, but I haven't tried running Wings3D on that monitor.

Patrick Baggett
Figgle Software, Inc.

jdboyd
Posts: 562
Joined: Thu Aug 21, 2003 11:47 am
Location: Southern PA

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby jdboyd » Fri Jun 27, 2008 2:21 pm

figgles wrote:So I just compiled Wings3D for MIPS3...

I know someone was interested in its performance on older machines such as R4x00 Indigo2s with IMPACT graphics...so here is my report.

Wings3D 0.99.02
OTP R12B-2
SDL 1.2.13

The test machine is a teal Indigo2 with a R4400 @ 250MHz/2MB L2, 384MB of RAM, and ExtremeGraphics.

Unfortunately, Wings3D performance is terrible with this configuration. Adding a single, 4 polygon pyramid and rotating the camera causes the CPU usage to skyrocket to 100% and the frame draw extremely slowly (interactive FPS, but close to 5-10). I can almost guarantee that this is due to the way the menus/icons are being drawn: textures. As you all probably know, ExtremeGraphics doesn't do texturing in hardware.

I use Maya 5.0 on the same machine, and from playing with multiple thousand polygon models, I can say easily that Maya's performance far, far exceeds Wings3D, and I don't mean that in the way that a professional program written by a company owned by SGI at the time should perform better on SGI hardware versus a generic open source one. Wings3D is written in Erlang and interpreted, yes, but I've found that to be far less of a performance stumbling block even on low end (compared to Octane/Fuel) configs like R10000 @ 195MHz. It is the lack of texturing hardware makes this pretty much unusable unfortunately. Maya uses X11 and overlay planes to do its GUI, and as such, doesn't suffer the performance penalties I'm seeing here.

So, in short, if you want Wing3D on an Indigo, you're pretty much out of luck for getting anything usable. If you are looking for Wings3D on an Indigo2, you will probably want High/MaxIMPACT graphics. The menus on Wings3D aren't what I would consider "texture intensive", so 1MB is actually just fine, though I'm sure that if you are doing texturing in Wings3D, you'll want the full 4MB.

I have tested Wings3D on a purple Indigo2 (R10000@195MHz, 1GB RAM, MaxIMPACT/1TRAM) works great. I have a secondary SolidIMPACT in that machine, but I haven't tried running Wings3D on that monitor.


On the PC side, Wings runs well on some extremely low end cards, like the Riva TNT or 3dfx voodoo3. If someone would fix the icons, it would probably perform very nicely.

Wings is written using SDL for the window and even management. SDL has the ability to blt rects directly, so perhaps someone could figure out how to change the drawing code for the icons to do that. Overlay planes would be cooler still, but I don't think that SDL supports those.

User avatar
necron2600
Posts: 278
Joined: Tue May 26, 2015 10:38 pm
Location: Boston

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby necron2600 » Wed Oct 28, 2015 10:55 am

Ok.. where can I find a copy of this precompiled version? The link in the thread doesnt seem to work (at least through Dillo ;)

User avatar
Trippynet
Donor
Donor
Posts: 812
Joined: Thu Aug 15, 2013 6:22 am
Location: Aberdeen, Scotland, UK

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby Trippynet » Wed Oct 28, 2015 11:07 am

Systems in use:
:Indigo2IMP: - Nitrogen: R10000 195MHz CPU, 384MB RAM, SolidIMPACT Graphics, 36GB 15k HDD & 300GB 10k HDD, 100Mb/s NIC, New/quiet fans, IRIX 6.5.22
:Fuel: - Lithium: R14000 600MHz CPU, 4GB RAM, V10 Graphics, 72GB 15k HDD & 300GB 10k HDD, 1Gb/s NIC, New/quiet fans, IRIX 6.5.30
Other system in storage: :O2: R5000 200MHz, 224MB RAM, 72GB 15k HDD, PSU fan mod, IRIX 6.5.30

User avatar
necron2600
Posts: 278
Joined: Tue May 26, 2015 10:38 pm
Location: Boston

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby necron2600 » Wed Oct 28, 2015 3:26 pm

Awesome.. thanks!
I seem to be pack-ratting lots of irix software the past few months.
-Kevin

mis
Posts: 93
Joined: Wed Apr 02, 2003 12:26 am

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby mis » Sun Nov 01, 2015 10:50 am

anyone got a screenshot / video of what this wings is on sgi
?
Best regards

MIS

User avatar
necron2600
Posts: 278
Joined: Tue May 26, 2015 10:38 pm
Location: Boston

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby necron2600 » Mon Nov 16, 2015 10:24 am

wings3d-on-irix.jpg
Wings3D on IRIX

User avatar
Trippynet
Donor
Donor
Posts: 812
Joined: Thu Aug 15, 2013 6:22 am
Location: Aberdeen, Scotland, UK

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby Trippynet » Mon Nov 16, 2015 12:24 pm

I'm paying more attention to that crazy toolchest than the Wings screenshot. That must have taken some work to knock up!
Systems in use:
:Indigo2IMP: - Nitrogen: R10000 195MHz CPU, 384MB RAM, SolidIMPACT Graphics, 36GB 15k HDD & 300GB 10k HDD, 100Mb/s NIC, New/quiet fans, IRIX 6.5.22
:Fuel: - Lithium: R14000 600MHz CPU, 4GB RAM, V10 Graphics, 72GB 15k HDD & 300GB 10k HDD, 1Gb/s NIC, New/quiet fans, IRIX 6.5.30
Other system in storage: :O2: R5000 200MHz, 224MB RAM, 72GB 15k HDD, PSU fan mod, IRIX 6.5.30

User avatar
hamei
Posts: 10435
Joined: Tue Feb 24, 2004 4:10 pm
Location: over the rainbow

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby hamei » Mon Nov 16, 2015 5:52 pm

Trippynet wrote:I'm paying more attention to that crazy toolchest than the Wings screenshot. That must have taken some work to knock up!

.auxchestrc
I spent a fortune on booze, birds, and fast cars ... the rest I just squandered

User avatar
necron2600
Posts: 278
Joined: Tue May 26, 2015 10:38 pm
Location: Boston

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby necron2600 » Mon Nov 16, 2015 6:36 pm

Trippynet,

Haha.. yeah my toolchest has grown a bit.. that snapshot was taken on a 1440x900 resolution too so it looks even bigger (the same toolchest on my tezro or octane does not fill the screen as much as on the O2). It would be a nice feature if the toolchest could be minimized.

I never did try using the icon catalog before.. guess I found a single .auxchestrc file to be easier (esp. syncing between other IRIX systems).

So where do you store/list apps for quick access?

-Kevin

User avatar
hamei
Posts: 10435
Joined: Tue Feb 24, 2004 4:10 pm
Location: over the rainbow

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby hamei » Mon Nov 16, 2015 7:03 pm

necron2600 wrote: It would be a nice feature if the toolchest could be minimized.

You can put all the programs on a single popout, that way the chest itself stays small but still easy to get a long list of all your applications ... I'm too dumb to get a screeny with the submenu popped out, only one window can be active at a time. Could use the camera, I guess ...
smallchest.jpg
smallchest.jpg (7.03 KiB) Viewed 637 times

programs pops out a long menu, like yours. The disadvantage of changing the .chestrc is that Irix will snivel every time you reinstall or rebuild your user desktop - "You are running a non-standard toolchest ! Oh noes ! The world will come to an end !"

But I don't do that very often, so who cares ?
I spent a fortune on booze, birds, and fast cars ... the rest I just squandered

User avatar
Trippynet
Donor
Donor
Posts: 812
Joined: Thu Aug 15, 2013 6:22 am
Location: Aberdeen, Scotland, UK

Re: Wings available for Irix precompiled

Unread postby Trippynet » Tue Nov 17, 2015 12:35 am

necron2600 wrote:I never did try using the icon catalog before.. guess I found a single .auxchestrc file to be easier (esp. syncing between other IRIX systems).

So where do you store/list apps for quick access?


To be honest, I mainly go with good old desktop shortcuts. My most commonly used programs (Firefox, Dillo, XMMS) are directly on the desktop, other less-used ones are in a few folders (system utils, games, etc). Admittedly it means you've got to minimise your current app in order to launch another one, but on the plus side they also sync nicely between my two machines, and from a laziness point of view they're a bit easier to edit/maintain than editing the Toolchest (which I have done for a few bits, but via .chestrc).

And it gives me an incentive to make sure the icons work :)
Systems in use:
:Indigo2IMP: - Nitrogen: R10000 195MHz CPU, 384MB RAM, SolidIMPACT Graphics, 36GB 15k HDD & 300GB 10k HDD, 100Mb/s NIC, New/quiet fans, IRIX 6.5.22
:Fuel: - Lithium: R14000 600MHz CPU, 4GB RAM, V10 Graphics, 72GB 15k HDD & 300GB 10k HDD, 1Gb/s NIC, New/quiet fans, IRIX 6.5.30
Other system in storage: :O2: R5000 200MHz, 224MB RAM, 72GB 15k HDD, PSU fan mod, IRIX 6.5.30


Return to “SGI: Computer Graphics”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest