Blender Irix Development

3D/2D CGI and the tools used in their creation (Maya, Photoshop, Blender, GIMP, etc.).
Forum rules
Any posts concerning pirated software or offering to buy/sell/trade commercial software are subject to removal.
User avatar
Frapazoid
Posts: 1157
Joined: Tue May 23, 2006 9:49 am
Location: Poznan, Poland
Contact:

Unread postby Frapazoid » Thu May 17, 2007 1:45 pm

Yeah, the XML button makes it write the data to a file instead of actually rendering immediately.

I tried the new update! It works fantastic, didn't have hte problems I had with 2.43.

Only thing left is I can't change the font for the text tool.
Maverick 3: Athlon X2 7750, 2gb, Windows Vista
Frank Dux: SGI Octane2 R12k 400mhz 1.5gb

"Chief, look! I learned to make fire! Who knows what we could do with this... We should learn to control it!"

"Ridiculous. How can you justify wasting time and effort on this so-called 'fire' when our children are freezing to death at night?"

User avatar
ka0s
Posts: 589
Joined: Sat Mar 20, 2004 5:23 am
Location: The Netherlands

Re: Blender Irix Development

Unread postby ka0s » Fri May 25, 2007 5:57 am

With version 2.44 I get more info in the command-line from yafray, why it's not using a background image.
Here's some of the output:

Code: Select all

Rendering with 8 raydepth
4 anti-alias passes and 4 minimum samples per pass, 16 samples total.
[Warning]: Background world_background does not exist
Building bounding tree ... Object count= 15
OK

Somehow it no longer seems to support HDRI images as a background .... !
The same scene worked just fine with version 2.42 ...... :shock:
Can someone confirm this ?
I can feel it, my mind is going ....

User avatar
ka0s
Posts: 589
Joined: Sat Mar 20, 2004 5:23 am
Location: The Netherlands

Re:

Unread postby ka0s » Sun Jun 03, 2007 8:55 am

nekonoko wrote:The library problem is solved but I'm getting a crash when trying a test render of the 'big.xml' file dexter1 posted a while back:

Code: Select all

neko@Mai ~ % yafray big.xml
Starting YafRay ...
Loading grammar ...
Starting parser ...
Parsing OK

Loading plugins from '/usr/nekoware/lib/yafray'...
Registered arealight
Registered basicblocks
Registered basicshaders
Registered blendershaders
Registered globalphotonlight
Registered HDRI background
Registered hemilight
Registered mix block
Registered pathlight
Registered photonlight
Registered pointlight
Registered Shader Background
Registered softlight
Registered spherelight
Registered spotlight
Registered sss
Registered sunlight
Registered sunsky
found 18 plugins!
[Loader]: Added shader MAMaterial
[Loader]: Added shader MAcristal
[Loader]: Added shader MArojo
starting build of kd-tree

=== kd-tree stats (0.22s) ===
primitives in tree: 3328
interior nodes: 9111 / leaf nodes: 9112 (empty: 4397 = 48.255%)
[Loader]: Added object OBCube.001
starting build of kd-tree

=== kd-tree stats (0s) ===
primitives in tree: 12
interior nodes: 22 / leaf nodes: 23 (empty: 9 = 39.1304%)
[Loader]: Added object OBCube.002
starting build of kd-tree

=== kd-tree stats (0s) ===
primitives in tree: 12
interior nodes: 25 / leaf nodes: 26 (empty: 10 = 38.4615%)
[Loader]: Added object OBCube.003
starting build of kd-tree

=== kd-tree stats (0s) ===
primitives in tree: 2
interior nodes: 1 / leaf nodes: 2 (empty: 1 = 50%)
[Loader]: Added object OBPlane
starting build of kd-tree

=== kd-tree stats (0s) ===
primitives in tree: 12
interior nodes: 1 / leaf nodes: 2 (empty: 1 = 50%)
[Loader]: Added object OBCube
[Loader]: Added photonlight light LAMP1
[Loader]: Added sunlight light LAMP2
[Loader]: Added pathlight light path_LT
[Loader]: Added constant background world_background
[Loader]: Added camera MAINCAM
Using a world resolution of 0.00142857 per unit
Rendering with 5 raydepth
2 anti-alias passes and 4 minimum samples per pass, 8 samples total.
Building bounding tree ... Object count= 5
OK
Light setup ...
Setting up lights ...
Shooting photons ... OK
Emitted 250000 Stored 170253 search 100
Pre-Gathering (49915) ... Assertion failed in file "../../libC/lang_support/unwind.cxx", line 579
zsh: IOT instruction (core dumped)  yafray big.xml


The binary is stripped so I wasn't able to get a dbx dump.


I tried this on my Octane2 with Irix 6.5.22 and I didn't have any problems rendering this.
Here's the final render :


big.jpg


And in order to try to keep this software alive for the Irix platform can anyon else give this render a try?
I can feel it, my mind is going ....

User avatar
UrbanHero
Posts: 298
Joined: Tue Aug 23, 2005 1:06 am
Location: Leerdam, Holland, formerly Rotterdam, Holland

Re: Blender Irix Development

Unread postby UrbanHero » Fri Jun 08, 2007 12:10 am

I'd love to, but my gear's all packed up for the moment :)
Maybe in a few months...
-= I reject reality, and substitute my own =-

1 Indigo R3k-33 32MB XS24-Z;
1 Indy R5k-180 256MB XZ;
1 Indy R4k-175 64MB XL;
2 Indigo2 R10k-195 512MB MaxImpact;
2 Indigo2 R4k-200 256MB (XL+Extreme);
2 Octane Dual R12K-300 1024MB (MXI+V6).

User avatar
Titox
Posts: 265
Joined: Tue Aug 14, 2007 12:13 am
Location: Spain

Re: Blender Irix Development

Unread postby Titox » Mon Aug 27, 2007 12:50 pm

Hello,
I'm new in the SGI world (I bought an Octane2 after a lot of moths reading you :D ) and trying blender I have one problem:

When I start blender from the command line (./blender) the shell returns:

Code: Select all

1121:./blender: rld: Error: unresolvable symbol in ./blender: llrint
1121:./blender: rld: Fatal Error: this executable has unresolvable symbols


Can you help me?

Thank you,
Alberto
PD: Octane 2 400Mhz Irix 6.5.22

User avatar
regan_russell
Posts: 888
Joined: Tue Jul 18, 2006 9:32 pm
Location: Sydney, Australia
Contact:

Re: Blender Irix Development

Unread postby regan_russell » Mon Aug 27, 2007 2:11 pm

Titox wrote:Hello,
I'm new in the SGI world (I bought an Octane2 after a lot of moths reading you :D ) and trying blender I have one problem:

When I start blender from the command line (./blender) the shell returns:

Code: Select all

1121:./blender: rld: Error: unresolvable symbol in ./blender: llrint
1121:./blender: rld: Fatal Error: this executable has unresolvable symbols


Can you help me?

Thank you,
Alberto
PD: Octane 2 400Mhz Irix 6.5.22


Alberto,
Welcome aboard. Read this topic: viewtopic.php?f=10&t=13198&p=103798&hilit=llrint#p103798

Two more things.

1. Start a new topic.
2. Use the search, you will find things like the above.


Regan
:Onyx2R: :Onyx2R: :0300: :0300: :0300: :O200: :Octane: :Octane: :O2: :O2: :Indigo2IMP: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy:
:hpserv: J5600, 2 x SUN, 2 x Mac, 3 x Alpha, 2 x RS/6000

User avatar
Titox
Posts: 265
Joined: Tue Aug 14, 2007 12:13 am
Location: Spain

Re: Blender Irix Development

Unread postby Titox » Tue Aug 28, 2007 11:52 am

Tnx Regan, some packages of the overlays were not installed.

Two more things.

1. Start a new topic.
2. Use the search, you will find things like the above.

Sorry, I'll do next time.

Alberto

Jarndyce911
Posts: 240
Joined: Thu Jan 15, 2004 2:00 pm
Location: Silicon Valley
Contact:

Re: Blender Irix Development

Unread postby Jarndyce911 » Sun Sep 02, 2007 10:17 pm

Well, I need some help with compiling. I am coming across an instantiation loop that I cannot seem to get rid or, nor can I describe well enough the problem to the Blender group.

I have attached my Scons compile log, which includes all the errors.

I would really appreciate any help or insight!

Thanks,
Attachments
log.compile.txt
This is the compile log with all the errors present.
(1.41 MiB) Downloaded 69 times
Charles

User avatar
regan_russell
Posts: 888
Joined: Tue Jul 18, 2006 9:32 pm
Location: Sydney, Australia
Contact:

Re: Blender Irix Development

Unread postby regan_russell » Sun Sep 02, 2007 10:38 pm

Hi,

Does this help...?

C++ prelinker: error: instantiation loop in document:

http://www.techpubs.sgi.com/library/tpl ... %2B%2B_dev

Code: Select all

 7.13   Bug Fixes in MIPSpro 7.3.1.2m c++ fe


     This section describes the C++ front-end bugs   that have been
     fixed   since the MIPSpro 7.3.1.1m release.

     755533    C++   7.3: /usr/lib32/cmplrs/fecc died due to   signal
          4.

     757655    CC Error: A   goto outside a region cannot jump to a
          label inside a region.

     760593    7.3   CC nm_elf with ksh/bsh and LD_LIBRARY[N32]
          broken.

     762310    Not   using defined operator new[] in   DT_SYMBOLIC
          DSO   for class with virtual funcion.

     768649    C++   Instantiation loop with   -Ofast.

     770035    C++   prelinker: error in instantiation loop with
          -IPA.



It probably builds better with gcc but run 200% slower.

Version of MIPS Pro are you using...?

Regan
:Onyx2R: :Onyx2R: :0300: :0300: :0300: :O200: :Octane: :Octane: :O2: :O2: :Indigo2IMP: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy: :Indy:
:hpserv: J5600, 2 x SUN, 2 x Mac, 3 x Alpha, 2 x RS/6000

Jarndyce911
Posts: 240
Joined: Thu Jan 15, 2004 2:00 pm
Location: Silicon Valley
Contact:

Re: Blender Irix Development

Unread postby Jarndyce911 » Sun Sep 02, 2007 10:46 pm

Yeah, I already found those articles, thanks though.

I am running MipsPro 7.4.4 (I think, whatever the latest is), with all the current patches, and I am not using -Ofast or even -O3 (although I might try both to see if it changes how the problem pops up.)
Charles

Jarndyce911
Posts: 240
Joined: Thu Jan 15, 2004 2:00 pm
Location: Silicon Valley
Contact:

Re: Blender Irix Development

Unread postby Jarndyce911 » Wed Sep 12, 2007 3:52 pm

Well I ended up solving the problem (more circumvent it) by following the information
in this link:

http://www.risc.uni-linz.ac.at/educatio ... /ch04.html

I just used -no_prelink -ptused, and everything else fell in place.

I will put an update once 2.45 is officially released.

Thanks!
Charles

User avatar
UrbanHero
Posts: 298
Joined: Tue Aug 23, 2005 1:06 am
Location: Leerdam, Holland, formerly Rotterdam, Holland

Re: Blender Irix Development

Unread postby UrbanHero » Wed Sep 12, 2007 11:48 pm

Looking forward to the release :)
Thanks for keeping Blender alive on Irix, Jarndyce! :)
-= I reject reality, and substitute my own =-

1 Indigo R3k-33 32MB XS24-Z;
1 Indy R5k-180 256MB XZ;
1 Indy R4k-175 64MB XL;
2 Indigo2 R10k-195 512MB MaxImpact;
2 Indigo2 R4k-200 256MB (XL+Extreme);
2 Octane Dual R12K-300 1024MB (MXI+V6).

User avatar
ka0s
Posts: 589
Joined: Sat Mar 20, 2004 5:23 am
Location: The Netherlands

Re: Blender Irix Development

Unread postby ka0s » Thu Sep 13, 2007 11:56 am

Thanks Charles,

Looking forward to the new 2.45 release.
And many thanks for your effort in keeping this juwel available for us IRIX geeks ;)

Cheers,
Bob
I can feel it, my mind is going ....

Jarndyce911
Posts: 240
Joined: Thu Jan 15, 2004 2:00 pm
Location: Silicon Valley
Contact:

Re: Blender Irix Development

Unread postby Jarndyce911 » Tue Sep 18, 2007 3:30 pm

Blender 2.45 has been released!

http://www.blender.org/download/get-blender/

Let me know if anyone find any errors.

Thanks,
Charles

qumefox
Posts: 289
Joined: Sat Aug 25, 2007 2:43 pm
Location: Jackson, TN
Contact:

Re: Blender Irix Development

Unread postby qumefox » Tue Sep 18, 2007 4:54 pm

Woo!. I noticed last night though, playing with 2.44 that I downloaded (haven't tried compiling it myself) that on my origin 2400, if I start it using 8 threads, when the job first starts, it uses 8 processors, but after the first tile of the matrix finishes, that processor never gets another job, so the majority of the render runs with only 7 processors. Is this a known issue or just normal (but odd, IMHO) behavior?
:O2000R:, :Fuel:, :320: :1600SW:, :320: :1600SW:, :O2: :1600SW:, :Indigo2IMP:


Return to “SGI: Computer Graphics”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest