So I bought an Altix 450...

New to SGIs? Need help getting things going? This is the forum for you!
Forum rules
Any posts concerning pirated software or offering to buy/sell/trade commercial software are subject to removal.
VolumetricSteve
Posts: 1
Joined: Fri Dec 22, 2017 12:46 pm

So I bought an Altix 450...

Unread postby VolumetricSteve » Fri Dec 22, 2017 12:51 pm

I have a working Altix 450 that mostly passes its own memory test, reports 16 cpus and looks good up to the point of EFI.

Curiously, the only thing I seem to be able to get this system to boot from are the text-only portions of the SLES 10 Itanium edition discs I have. Gentoo doesn't even show up as an option, I haven't tried much else yet.

I have an ATI FireMV 2200 in there, but I have yet to see X working correctly, it seems like the normal SLES installer wigs out and I get garbage data on the screen whenever it tries to load up the graphical installer. Maybe a bad disc burn, maybe a bad 2200, hopefully not a bad Altix.

I would prefer it if Gentoo would work, the tools provided there are more useful to me and SLES is a huge pile of parts I'll spend a lot of time stripping down...but if I could just get a booting system that I could get GCC on, i'd be happy.

Any pointers or things I should look at to get it to boot Gentoo, or fix what I assume is a graphical issue with SLES?

Thanks for your help.

User avatar
vishnu
Donor
Donor
Posts: 3238
Joined: Sun Mar 18, 2007 3:25 pm
Location: Minneapolis, Minnesota USA

Re: So I bought an Altix 450...

Unread postby vishnu » Fri Dec 22, 2017 3:05 pm

You might want to PM member smj and ask him to take a look at this, he's got an Altix 450 running SLES 11 SP1.

Also, you've probably already got this but the Altix 450 System User's Guide is available here:

http://irix7.com/techpubs/007-4857-002.pdf
Project:
Temporarily lost at sea...
Plan:
World domination! Or something...

:Tezro: :Octane2:

User avatar
Raion-Fox
Donor
Donor
Posts: 1538
Joined: Thu Jan 30, 2014 5:01 pm
Location: near King George, Virginia
Contact:

Re: So I bought an Altix 450...

Unread postby Raion-Fox » Fri Dec 22, 2017 3:20 pm

I'd install SLES first and then build Gentoo in a chroot and then boot from the chroot install, when everything is good you can delete the SLES install if you want and grow the partition.
:O3x02L: R16000 700MHz 8GB RAM kanna
:Octane: R12000 300MHz SI 896MB RAM yuuka
:Octane2: R12000A 400MHz V6 2.5GB RAM
:Tezro: Quad R16000 700MHz V12 8GB RAM murasaki
:Indy: (Acclaim) R4600 133MHz XL Graphics 32MB RAM
:Indy: (Challenge S) R4600 133MHz (MIPS III Build Server)

I am probably posting from yangxiaolong, HP Z230 with Xeon E3-1230v3, 16GB RAM, GeForce 750ti, and running NetBSD and Windows 8.1 Embedded.
Owner and operator of http://irix.pw

User avatar
smj
Donor
Donor
Posts: 1678
Joined: Mon Nov 12, 2007 7:54 pm
Location: Berkeley, CA, USA, NA, Earth, Sol
Contact:

Re: So I bought an Altix 450...

Unread postby smj » Thu Dec 28, 2017 9:14 pm

Yay, another A450! I haven't powered mine up in quite a while, unfortunately - I've got a boatload of 2GB DIMMs to install when I do set it up again.

I tried to pull together a lot of advice from others and my own findings on OSes for the Altix machines in this thread: viewtopic.php?f=10&t=16727812 . I guess I didn't create a hinv thread for my A450, but I describe the SLES + ProPack installation at the start of this thread: viewtopic.php?f=7&t=16728996&p=7372695

I never tried to get any graphics running with the A450, never wanted to try. I don't remember anything saying you definitely can't make it work, but I'm afraid I can't offer any suggestions. You might want to check the OS thread above and others about graphics support for the Prism, which is an Altix 3k-family machine that shipped as a workstation. Maybe the supported OS options (SLES9) and ProPacks that worked for it would offer a better chance of success, if they work on Altix 4k and your choice of graphics card were compatible...

Can you let me know which manufacturers/part numbers of RAM you have in your blades? I haven't updated the Altix 4k RAM thread in a while... viewtopic.php?f=3&t=16728980
Then? :IRIS3130: ... Now? :O3x02L: :A3504L:- :A3502L: :1600SW:+MLA :Fuel: :Octane2: :Octane: :Indigo2IMP: :Indy: ... Other: DEC :BA213: :BA123: Sun, DG AViiON, NeXT :Cube:


Return to “Getting Started, Documentation, Tips & Tricks”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests