Onyx 2 OS install requirements

New to SGIs? Need help getting things going? This is the forum for you!
Forum rules
Any posts concerning pirated software or offering to buy/sell/trade commercial software are subject to removal.
User avatar
Vladio
Donor
Donor
Posts: 252
Joined: Sat Oct 26, 2013 1:42 pm
Location: Lancaster, Pennsylvania, USA

Onyx 2 OS install requirements

Unread postby Vladio » Thu Oct 22, 2015 9:35 pm

I have the Irix 6.5 foundation set and a couple overlay to get to 6.5.29 for my Octane, is there anything more needed for the Onyx 2? I'm thinking there is. I've spent quite a bit of time looking for this info...I'm currently going through the tech pub for installation but a quick search of "onyx" in the pdf doesn't come up with anything.
:Octane2: Octane 2, Dual 600MHz R14k's, 2GB, v12
:O2000: Origin 2200, Dual 300mhz, 2GB
:Onyx2R: Onyx2
Mac Pro dual quad Xeon 16GB 1TB
HP dual core 4GB 500GB
Dell Workstation Dual quad Xeon 8GB 500GB RAID
Imac | HP laptop | Compaq | Commodore 64 floppy | TI 99 38k Peripheral Expansion Box

User avatar
foetz
Moderator
Moderator
Posts: 6543
Joined: Mon Apr 14, 2003 4:34 am
Contact:

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby foetz » Thu Oct 22, 2015 11:31 pm

Vladio wrote:I have the Irix 6.5 foundation set and a couple overlay to get to 6.5.29 for my Octane, is there anything more needed for the Onyx 2?

nope, just fire it up :-)

User avatar
Vladio
Donor
Donor
Posts: 252
Joined: Sat Oct 26, 2013 1:42 pm
Location: Lancaster, Pennsylvania, USA

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby Vladio » Fri Oct 23, 2015 10:35 am

foetz wrote:
Vladio wrote:I have the Irix 6.5 foundation set and a couple overlay to get to 6.5.29 for my Octane, is there anything more needed for the Onyx 2?

nope, just fire it up :-)


Thanks, foetz....I'm hoping to have it up and running tonight. I procrastinated getting an adapter for the semi-odd video connector SGI used and that should be here tomorrow. Right now I'm setting it up through serial connection. Thanks again!
:Octane2: Octane 2, Dual 600MHz R14k's, 2GB, v12
:O2000: Origin 2200, Dual 300mhz, 2GB
:Onyx2R: Onyx2
Mac Pro dual quad Xeon 16GB 1TB
HP dual core 4GB 500GB
Dell Workstation Dual quad Xeon 8GB 500GB RAID
Imac | HP laptop | Compaq | Commodore 64 floppy | TI 99 38k Peripheral Expansion Box

User avatar
foetz
Moderator
Moderator
Posts: 6543
Joined: Mon Apr 14, 2003 4:34 am
Contact:

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby foetz » Fri Oct 23, 2015 5:02 pm

Vladio wrote:I procrastinated getting an adapter for the semi-odd video connector SGI used and that should be here tomorrow.

ah, for additional video hardware what comes with irix might indeed not be enough. it depends on what sort of video gear you have. some need specific drivers supplied by the manufacturer

Right now I'm setting it up through serial connection. Thanks again!

no prob at all and for installing it, unlike the workstations, you need to do it via serial anyway

User avatar
Vladio
Donor
Donor
Posts: 252
Joined: Sat Oct 26, 2013 1:42 pm
Location: Lancaster, Pennsylvania, USA

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby Vladio » Fri Oct 23, 2015 8:01 pm

foetz wrote:ah, for additional video hardware what comes with irix might indeed not be enough. it depends on what sort of video gear you have. some need specific drivers supplied by the manufacturer


I have an extra 24" Samsung LCD I was going to use. I did a bit of reading on what should be needed and didn't find anything other than needing a 13w3 adapter.
:Octane2: Octane 2, Dual 600MHz R14k's, 2GB, v12
:O2000: Origin 2200, Dual 300mhz, 2GB
:Onyx2R: Onyx2
Mac Pro dual quad Xeon 16GB 1TB
HP dual core 4GB 500GB
Dell Workstation Dual quad Xeon 8GB 500GB RAID
Imac | HP laptop | Compaq | Commodore 64 floppy | TI 99 38k Peripheral Expansion Box

User avatar
hamei
Posts: 10433
Joined: Tue Feb 24, 2004 4:10 pm
Location: over the rainbow

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby hamei » Fri Oct 23, 2015 11:27 pm

Vladio wrote:
foetz wrote:ah, for additional video hardware what comes with irix might indeed not be enough. it depends on what sort of video gear you have. some need specific drivers supplied by the manufacturer


I have an extra 24" Samsung LCD I was going to use. I did a bit of reading on what should be needed and didn't find anything other than needing a 13w3 adapter.

In SGI-land, video and graphics are two separate things. Graphics is display on a monitor, video is .. well, video :)
I spent a fortune on booze, birds, and fast cars ... the rest I just squandered

robespierre
Posts: 1555
Joined: Mon Sep 12, 2011 2:28 pm
Location: Boston

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby robespierre » Fri Oct 23, 2015 11:59 pm

hamei wrote:In SGI-land, video and graphics are two separate things. Graphics is display on a monitor, video is .. well, video :)

An interesting bit of history re: SGI+video:

At the same time, Silicon Graphics did not have a real recordable video output board yet. DiaQuest proposed a stand-alone product containing a rack mount PC and Truevision Targa board. DiaQuest worked closely with SGI and WaveFront (a leading 3D graphics company along with competitors Alias and SoftImage) to market rendering output devices to VTR.

DiaQuest provided a crucial element for SGI by developing frame-accurate products for real-time capture and layoff, both standard def and HD. DiaQuest worked closely with the SGI engineering team to develop the tight timing standards needed to guarantee absolute frame accuracy.
DiaQuest ported their Animaq editing product to Irix for the SGI platform to support the expanding animation market.

I wonder what timeframe that was? Before the VideoFramer, possibly? I have a Mac DiaQuest board, it was designed for an interesting use case. When recording to tape, you have to synchronize the video out exactly to the tape movement. The workstation's graphics and the VTR both have to be genlocked to the same master, obviously, but you also need to begin the frame at the time the recorder expects it. So there are 10 different signal cables that go to the various video decks to make them all sync up to do on-line editing. The SGI boards like the Galileo don't have anything quite as sophisticated, so either they just didn't support on-line editing, or there was some other option that added it.
:PI: :O2: :Indigo2IMP: :Indigo2IMP:

User avatar
Vladio
Donor
Donor
Posts: 252
Joined: Sat Oct 26, 2013 1:42 pm
Location: Lancaster, Pennsylvania, USA

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby Vladio » Mon Oct 26, 2015 8:39 am

I installed Irix on the Onyx yesterday and seem to have found something odd.... I installed 6.5, haven't installed 6.5.29 overlay yet so it's just the base 6.5 with NFS. I booted it up via serial and have a command prompt. I "setenv DISPLAY XX.XX.XX.XX:0.0" with no problems but on the next command "toolchest" I get "invalid command" or something to that effect, I'm at work and didn't write it down last night. It's basically saying "toolchest" is a syntax error. I've never seen this, should I do a reinstall?
:Octane2: Octane 2, Dual 600MHz R14k's, 2GB, v12
:O2000: Origin 2200, Dual 300mhz, 2GB
:Onyx2R: Onyx2
Mac Pro dual quad Xeon 16GB 1TB
HP dual core 4GB 500GB
Dell Workstation Dual quad Xeon 8GB 500GB RAID
Imac | HP laptop | Compaq | Commodore 64 floppy | TI 99 38k Peripheral Expansion Box

robespierre
Posts: 1555
Joined: Mon Sep 12, 2011 2:28 pm
Location: Boston

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby robespierre » Mon Oct 26, 2015 9:20 am

Maybe /usr/bin/X11 isn't in your PATH?
:PI: :O2: :Indigo2IMP: :Indigo2IMP:

User avatar
Vladio
Donor
Donor
Posts: 252
Joined: Sat Oct 26, 2013 1:42 pm
Location: Lancaster, Pennsylvania, USA

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby Vladio » Mon Oct 26, 2015 9:50 am

robespierre wrote:Maybe /usr/bin/X11 isn't in your PATH?


That's what I thought..."toolchest" isn't in the X11 directory.
:Octane2: Octane 2, Dual 600MHz R14k's, 2GB, v12
:O2000: Origin 2200, Dual 300mhz, 2GB
:Onyx2R: Onyx2
Mac Pro dual quad Xeon 16GB 1TB
HP dual core 4GB 500GB
Dell Workstation Dual quad Xeon 8GB 500GB RAID
Imac | HP laptop | Compaq | Commodore 64 floppy | TI 99 38k Peripheral Expansion Box

User avatar
vishnu
Donor
Donor
Posts: 3176
Joined: Sun Mar 18, 2007 3:25 pm
Location: Minneapolis, Minnesota USA

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby vishnu » Mon Oct 26, 2015 12:09 pm

Project:
Temporarily lost at sea...
Plan:
World domination! Or something...

:Tezro: :Octane2:

User avatar
rosehillbob
Posts: 51
Joined: Sat Apr 11, 2015 6:25 am

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby rosehillbob » Mon Oct 26, 2015 2:21 pm

foetz wrote:no prob at all and for installing it, unlike the workstations, you need to do it via serial anyway


Actually that statement is incorrect. You can and should install OS without serial cable on a ONYX2 (assuming it has Infinite Reality card set) to get the Xserver properly setup.
:Onyx2: :O2: :Octane:

User avatar
Vladio
Donor
Donor
Posts: 252
Joined: Sat Oct 26, 2013 1:42 pm
Location: Lancaster, Pennsylvania, USA

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby Vladio » Tue Oct 27, 2015 6:14 am

Got it sorted, I was clicking off on a conflict that I shouldn't have.

I got 6.5 installed with Overlay/installation disk 1 and 2, foundation 1 and 2, Applications and NFS...this is the base 6.5. I then tried to install 6.5.29 and have 174 conflicts. Did I jump too far up from 6.5? I believe I have 6.5.11 and another, maybe 6.5.5. I've never got that many conflicts during an install.
:Octane2: Octane 2, Dual 600MHz R14k's, 2GB, v12
:O2000: Origin 2200, Dual 300mhz, 2GB
:Onyx2R: Onyx2
Mac Pro dual quad Xeon 16GB 1TB
HP dual core 4GB 500GB
Dell Workstation Dual quad Xeon 8GB 500GB RAID
Imac | HP laptop | Compaq | Commodore 64 floppy | TI 99 38k Peripheral Expansion Box

User avatar
foetz
Moderator
Moderator
Posts: 6543
Joined: Mon Apr 14, 2003 4:34 am
Contact:

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby foetz » Tue Oct 27, 2015 7:02 am

rosehillbob wrote:
foetz wrote:no prob at all and for installing it, unlike the workstations, you need to do it via serial anyway


Actually that statement is incorrect. You can and should install OS without serial cable on a ONYX2 (assuming it has Infinite Reality card set) to get the Xserver properly setup.

well, at least for a rack onyx2 you have no other choice but serial

Vladio wrote:Got it sorted, I was clicking off on a conflict that I shouldn't have.

I got 6.5 installed with Overlay/installation disk 1 and 2

which overlays?

User avatar
Vladio
Donor
Donor
Posts: 252
Joined: Sat Oct 26, 2013 1:42 pm
Location: Lancaster, Pennsylvania, USA

Re: Onyx 2 OS install requirements

Unread postby Vladio » Tue Oct 27, 2015 9:14 am

foetz wrote:which overlays?


You know, maybe this is the problem... I have the set 6.5 base, foundation.... whatever the first iteration of 6.5 is. Mine has two disks labeled overlay/installation 1 and disk 2. Then I have a bunch of others in that set - foundation 1, foundation 2, NFS, Dev, Apps, freeware...... I'm starting to think that they shipped this with the wrong disks...maybe? Let me check this when I get home this afternoon. I'm thinking that I'm missing the first disk or two that should of shipped with base 6.5. I then have 3 other sets/overlays. Again, I'm not home but if I remember correct I have 6.5.5, 6.5.11 and 6.5.29.
:Octane2: Octane 2, Dual 600MHz R14k's, 2GB, v12
:O2000: Origin 2200, Dual 300mhz, 2GB
:Onyx2R: Onyx2
Mac Pro dual quad Xeon 16GB 1TB
HP dual core 4GB 500GB
Dell Workstation Dual quad Xeon 8GB 500GB RAID
Imac | HP laptop | Compaq | Commodore 64 floppy | TI 99 38k Peripheral Expansion Box


Return to “Getting Started, Documentation, Tips & Tricks”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest