Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

New to SGIs? Need help getting things going? This is the forum for you!
Forum rules
Any posts concerning pirated software or offering to buy/sell/trade commercial software are subject to removal.
bushnrvn
Posts: 20
Joined: Thu Apr 30, 2015 4:50 pm

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby bushnrvn » Sun May 03, 2015 10:26 pm

image.jpg
There's quite a bit in that folder.

I've done that before, but IRIX seems to be so...obtuse? Compared to other systems I've used.

Attached.
:O200: :O200: :Octane: :Indigo2IMP: :Indy: :Indy:

User avatar
hamei
Posts: 10433
Joined: Tue Feb 24, 2004 4:10 pm
Location: over the rainbow

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby hamei » Sun May 03, 2015 10:47 pm

bushnrvn wrote:There's quite a bit in that folder.

Yes there is, but the part you are missing is the X server :P "Xsgi", to be exact ...
snap.jpg

IRIX seems to be so...obtuse?

Try Solaris 11, jesus. Oh well, you live with what you gotta live with. Irix is more of a desktop system than other Unixes. If you come to it thinking "server" it's a little weird.
I spent a fortune on booze, birds, and fast cars ... the rest I just squandered

User avatar
vishnu
Donor
Donor
Posts: 3176
Joined: Sun Mar 18, 2007 3:25 pm
Location: Minneapolis, Minnesota USA

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby vishnu » Sun May 03, 2015 11:02 pm

Yep that's the problem alright, he doesn't have the xserver installed. We should have had him check the messages file (in /var/adm) it's probably screaming to holy hell about not being able to find it... :shock:

EDIT: According to swmgr on my Octane, it's in X11 Execution Environment, 6.5.30, based on X11R6.6, pop that open and find X11 Window Server and Font Server, pop that open and /usr/bin/X11/Xsgi is in there. Just a guess but I'll bet bushnrvn doesn't have the necessary Irix installation media for that... :roll:

EDIT2: Here's the swmgr getinfo dialog for that installation:
Attachments
swmgr-getinfo.jpg
Project:
Temporarily lost at sea...
Plan:
World domination! Or something...

:Tezro: :Octane2:

bushnrvn
Posts: 20
Joined: Thu Apr 30, 2015 4:50 pm

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby bushnrvn » Mon May 04, 2015 7:24 am

Just a guess but I'll bet bushnrvn doesn't have the necessary Irix installation media for that...


Correct. I'd like to say that'd I'll just run OpenBSD until that changes, but looks like X doesn't work on the Octane with OpenBSD?
That's another issue for another day.

If that is the most likely cause, I don't have the media to test. So here we are. :|

I appreciate all the help so far. I only learned of SGI about two weeks ago, and I was surprised to see that they had a thriving hobbyist community. Glad to be here.
:O200: :O200: :Octane: :Indigo2IMP: :Indy: :Indy:

User avatar
Krokodil
Donor
Donor
Posts: 478
Joined: Fri Apr 17, 2015 2:32 pm
Location: The House of Particular Individuals

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby Krokodil » Mon May 04, 2015 10:01 am

IRIX seems to be so...obtuse?


That's because this is real UNIX, not loonix kludge.
:Octane2: - :O2: - :Octane: - :Indigo2IMP:

User avatar
uunix
Donor
Donor
Posts: 1796
Joined: Sun Mar 27, 2011 12:48 pm
Location: Stourbridge / England / UK

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby uunix » Mon May 04, 2015 10:19 am

lmao..

when LINUX came out, well when I first got to use slackware, I have always called it LINE-UX, whereas most call it LIN-UX (they are probably right), but I think LOOOON-IX is possible the best one.
-----------------------------------------------------------------------
Hey Ho! Pip & Dandy!
:Octane2: :O2: :Indigo: :Indy:
-----------------------------------------------------------------------

User avatar
vishnu
Donor
Donor
Posts: 3176
Joined: Sun Mar 18, 2007 3:25 pm
Location: Minneapolis, Minnesota USA

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby vishnu » Mon May 04, 2015 10:23 am

Do you know what version of Irix you've got on the box? Which brings to mind something I've always wondered about, who's the moron responsible for not making `uname` be able to run from the command monitor? Erm, I meant "from the PROM." :lol:
Project:
Temporarily lost at sea...
Plan:
World domination! Or something...

:Tezro: :Octane2:

bushnrvn
Posts: 20
Joined: Thu Apr 30, 2015 4:50 pm

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby bushnrvn » Mon May 04, 2015 11:40 am

6.5 is my best guess. I think 6.5.22 (for some reason that's the number I am recalling.) I'll confirm when I get home.
:O200: :O200: :Octane: :Indigo2IMP: :Indy: :Indy:

User avatar
ClassicHasClass
Donor
Donor
Posts: 2077
Joined: Wed Jul 25, 2012 7:12 pm
Location: Sunny So Cal
Contact:

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby ClassicHasClass » Mon May 04, 2015 11:55 am

I see an Xsgi there, it's just not in the right order.
smit happens.

:Fuel: bigred, 900MHz R16K, 4GB RAM, V12 DCD, 6.5.30
:Indy: indy, 150MHz R4400SC, 256MB RAM, XL24, 6.5.10
:Indigo2IMP: purplehaze, 175MHz R10000, Solid IMPACT
probably posted from Image bruce, Quad 2.5GHz PowerPC 970MP, 16GB RAM, Mac OS X 10.4.11
plus IBM POWER6 p520 * Apple Network Server 500 * RDI PrecisionBook * BeBox * Solbourne S3000 * Commodore 128 * many more...

bushnrvn
Posts: 20
Joined: Thu Apr 30, 2015 4:50 pm

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby bushnrvn » Mon May 04, 2015 12:18 pm

I see an Xsgi there, it's just not in the right order.


Ah - so there is. All the way to the right.

Strange.

Just a quick question - and this is just so I can stop wondering. Anybody use the NEC 1770vx as their display? The 1770nx is confirmed working and the vx has SyncOnGreen functionality, just wondering if the blank screen I'm seeing after running startx could be a sync problem?

Granted, X should ideally start automatically, and it isn't.

Just wanted to throw that out there to rule it out before I go further.
Last edited by foetz on Mon May 04, 2015 2:31 pm, edited 1 time in total.
Reason: merged
:O200: :O200: :Octane: :Indigo2IMP: :Indy: :Indy:

robespierre
Posts: 1555
Joined: Mon Sep 12, 2011 2:28 pm
Location: Boston

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby robespierre » Mon May 04, 2015 3:13 pm

All versions of 6.5.x will say 6.5 when you do 'uname -a'. On IRIX you need to do 'uname -aR' to see the version that is installed. (It does that because the history of IRIX was that releases were always just as major.minor, so scripts that parsed `uname -a` expected that same pattern. But 6.5 started quarterly releases and needed some way to number them.)

If you get a blank screen when X starts, the display mode may be incompatible with your system or monitor. You can use "setmon -x <mode>" from the single-user runlevel (which is reached by giving the "single" command to the PROM Monitor) to save a display mode for all future X starts.
:PI: :O2: :Indigo2IMP: :Indigo2IMP:

User avatar
vishnu
Donor
Donor
Posts: 3176
Joined: Sun Mar 18, 2007 3:25 pm
Location: Minneapolis, Minnesota USA

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby vishnu » Mon May 04, 2015 5:29 pm

That's a good point; Xsgi and 4Dwm/toolchest could be running but at a resolution/refresh rate that the monitor can't handle. Try setting it to something sedate like 1024x768 at 60Hz. I'm at work ATM but I'll check the proper syntax for setting that when I get to my Octane later tonight...
Project:
Temporarily lost at sea...
Plan:
World domination! Or something...

:Tezro: :Octane2:

User avatar
hamei
Posts: 10433
Joined: Tue Feb 24, 2004 4:10 pm
Location: over the rainbow

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby hamei » Mon May 04, 2015 6:32 pm

ClassicHasClass wrote:I see an Xsgi there, it's just not in the right order.

Sharp eyes :) So it appears that 'single user' mode is not case sensitive ?
vishnu wrote:That's a good point; Xsgi and 4Dwm/toolchest could be running but at a resolution/refresh rate that the monitor can't handle.

Will TOP run in single-user ?

If you have another box running X, you could try to log in remotely. That's a little more comfortable.
I spent a fortune on booze, birds, and fast cars ... the rest I just squandered

User avatar
foetz
Moderator
Moderator
Posts: 6544
Joined: Mon Apr 14, 2003 4:34 am
Contact:

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby foetz » Mon May 04, 2015 6:37 pm

the syntax is: setmon [options] horizontalxvertical_refreshrate
so a safe bet would be:

Code: Select all

setmon -x 1280x1024_60

bushnrvn
Posts: 20
Joined: Thu Apr 30, 2015 4:50 pm

Re: Just got my first SGI machine. Requesting help with IRIX

Unread postby bushnrvn » Mon May 04, 2015 8:41 pm

Hm. setmon doesn't seem to resolve the problem. The version I'm running is 6.5.29f
:O200: :O200: :Octane: :Indigo2IMP: :Indy: :Indy:


Return to “Getting Started, Documentation, Tips & Tricks”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests